16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjetite Dom starog kapetana Miroslava Štumbergera u subotu 2. februara

Muzej Štrumberger – Baošići

Februar mjesec u Herceg Novom je u znakura skošnog žutog cvijeta mimoze. Tradicionalna manifestacija „Fešta od mimoze ribe i vina“ na hercegnovskoj rivijeri već godinama privlači veliki broj posjetilaca.

Tim povodom Dom starog kapetana – Muzej Štumberger u Baošićima biće otvoren u subotu 2. februara 2019.god. od 08:30 do 15:00 sati.

Ulaz za posjetioce je besplatan.

Da podsjetimo, Miroslav Štumberger rođen je 1892. godine u Sloveniji. Bio je visokoobrazovan čovjek, koji je govorio pet jezika. Bio je ponesen očuvanjem istorije, kulture i etnografske baštine Boke i Jugoslavije.

Štumberger je sakupio vrijednu kolekciju starina, koje su ukrašavale njegovu kuću u izuzetnom ambijentu, zbog čega je on to zdanje krajem 50-ih godina prošlog vijeka proglasio muzejem, kasnije nazvanim Dom starog kapetana.

On je kuću i zaostavštinu zavještao Mjesnoj zajednici Baošići i gradu. Postavku muzeja Štumberger čine zbirke ikona, oružja, tehničkih, pomorskih i drugih uređaja, amfora, starih porodičnih fotografija, etnoloških predmeta, geografskih i pomorskih karata.

Muzej Štrumberger – Baošići

Krajem prošlog vijeka ovaj muzej bio je među najposjećenijim mjestima na hercegnovskoj rivijeri.

Zadužbina Miroslava Štumbergera, „Dom starog kapetana“ u Baošićima, nekoliko puta je bio na meti vandala i lopova, više puta pokraden, a nestala je i vrijedna Enciklopedija Britanika

U vrijednoj ostavštini nekada je bilo preko 700 naslova među kojima i desetak neprocjenjive vrijednosti. U njegovoj biblioteci bila je Enciklopedija Britanika iz 1788. godine, Familijarna engleska Biblija iz 1548, Napoleonov Kodeks iz 1806, Astronomija i osnovi geometrije iz 1604. godine i još mnoge.

Muzej Štrumberger – Baošići

Miroslav Štumberger je rođen 02. 7. 1892. u Sloveniji u Brežicama. Vojno-pomorsku akademiju je završio u Puli i službu nastavio kao pomorski oficir u vojsci Kraljevine Jugoslavije.

Bio je prvi komandat podmornice “Nebojša”. Kao kapetan bojnog broda i komandant južnog Vojno-pomorskog sektora sa sjedištem u Kumboru, Miroslav Štumberger je 1937. godine u 45. godini života penzionisan.

Bio je poznati pronalazač i modelar.

Najčitanije