16 C
Kotor

Slušaj online radio

Posjetite olupine brodova pomoću mobilnog telefona – besplatna WRECKS4ALL aplikacija

Aplikacija – logo

Uzbudljiva istorijska dešavanja, od Helenističkog i Rimskog doba do Drugog svijetskog rata i modernog doba, ostavila su tragove na dnu Jadranskog mora.

Sigurno vas zanima kako je potonuo francuski razarač Dague kod Bara i kako olupina sada izgleda? Pogledajte palubu paroborda Tihany, najljepše crnogorske olupine. Šta je ostalo od Golešnice 91 koja je učestvovala u svim ratovima dvadesetog vijeka? Zaronite na njemačkom avionu Štuka, čiji zvuk je ledio krv u žilama. Istražite antički brodlom kod Šćedra u Hrvatskoj. Posjetite arheološka istraživanja lokaliteta Deslo u Bosni i Hercegovini.

Aplikacija

Istražite najzanimljivije podvodne kulturne atrakcije Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine na vašem mobilnom uređaju uz pomoć aplikacije WRECKS4ALL. Pomoću njenog dodatka za obogaćenu realnost (AR) ispunite svoj prostor lokalitetima podvodne kulturne baštine. Smestite olupinu broda u vašu dnevnu sobu.

WRECKS4ALL aplikaciju možete skinuti sa:

Android uređaji

https://play.google.com/store/apps/details?id=cl.yoy.divingm.twa

Apple, IOS uređaji

https://apps.apple.com/us/app/wrecks4all/id1670177947

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore, tim Centra za istraživanje, inovacije i preduzetništvo razvio je i vodio implementaciju projekata pod nazivom: “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL. Projekat je odobren za finansiranje od strane Zajedničkog nadzornog odbora drugog poziva Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 i trajaće dvije godine.

Aplikacija

U okviru projekta su otvorene sobe za virtuelnu relanost u Kotoru, Mostaru i Splitu, a jedan od rezultata je i aplikacija za mobilne uređaje koja omogućava posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine prekograničnog regiona.

Najčitanije