20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Posljednji pokušaj za spas klime”

Skup za spas klime u Glasgowu
Foto: Yves Herman/File Photo / REUTERS

Posljednji pokušaj za spas klime. Tako svjetski mediji opisuju UN-ov skup u Glasgowu, na kojem će se početkom novembra okupiti predstavnici gotovo svih zemalja. Svjetska meteorološka organizacija danas je upozorila da smo daleko od postizanja ciljeva za ograničavanje rasta temperature.

Svijet nije uspio ni u pandemijskoj 2020. usporiti rast koncentracije stakleničkih plinova. Dosegnuli su rekordne razine, iako je svjetsko gospodarstvo znatno usporilo.

– Opet smo oborili rekorde kad je riječ o glavnim stakleničkim plinovima: ugljikovu dioksidu, metanu i dušikovu oksidu. Negativan trend koji promatramo već desetljećima nastavio se i ove godine, kaže glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

UN se pribojava da će to dovesti do porasta temperature znatno iznad jednog i pol stupnja do kraja stoljeća, koliko se predviđa u Pariškom sporazumu, dok bi se prema nekim procjenama to moglo dogoditi već u idućih 15 godina.

O tome kako zaustaviti klimatske promjene raspravljat će predstavnici gotovo 200 zemalja na UN-ovoj konferenciji u Glasgowu početkom studenog.

– Trebalo bi što više ljudi pristati na to da ne proizvode previše ugljikova dioksida do sredine stoljeća. Mislim da je to moguće. Bit će ovo vrlo težak summit i možda nećemo postići dogovore koji su nam potrebni, kaže britanski premijer Boris Johnson.

Prosvjednici u Madridu očekuju važne dogovore u Glasgowu. Upozoravaju da su staklenički plinovi već prouzročili klimatsku katastrofu.

– Moramo djelovati sada, zato smo tu, nije važno gdje se nalazite, svugdje možete prosvjedovati i to trebate učiniti sad ili nikad, ističe jedna od prosvjednica.

Ugljen i nafta najveći su izvori onečišćenja koji mijenjaju klimu, a Svjetska meteorološka organizacija poziva da se ponovno razmotre industrijski, energetski i transportni sustavi.

Znanstvenici od svjetskih lidera traže da u Glasgowu pristanu na preuzimanje obveza zahvaljujući kojima bi se drastično smanjila emisija stakleničkih plinova.

/M.A/

Izvor:HRT

Najčitanije