23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kolektor Igalo-Meljine pušteni u testni rad

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i kolektor od Igala do Meljina profunkcionisali su, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Opštini Herceg Novi.

Radi se o testnoj fazi, ali kolektor već sakuplja otpadne vode koje se obrađuju u postrojenju, objasnio je potpredsjednik Opštine Dragan Janković.

Cilj je da se u ovom periodu rad kolektora i postrojenja testira i otklone svi mogući nedostaci pred špic turističke sezone, kada će u gradu biti i do trostruko više ljudi. Spajanjem kolektora na postrojenje u naselju Nemila rješava se problem izlivanja otpadnih voda u more i neprijatnih mirisa.

Janković je podsjetio da je posao na ovom projektu počeo još 2012. godine, a potom je iz različitih razloga produžavan rok za završetak radova.

Iskazao je zadovoljstvo što napokon, nakon pet godina, može građanima da saopšti da je završen građevinsko-tehnički dio posla na pomenutoj dionici i postrojenju.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Nemila, Herceg Novi

Preostali, manji dio posla na priključcima i testiranju na ostatku rivijere biće završen nakon sezone, kada će i vode iz tog dijela sistema biti tretirane u postrojenju i tako riješen problem komunalnih otpadnih voda duž hercegnovske obale.

U isto vrijeme, izvode se radovi na asfaltiranju dijela magistrale kroz Zeleniku, a uslijediće i asfaltiranje u Bijeloj, Đenovićima i Baošićima, te će u narednim danima biti otklonjeni problemi koji su značajno opterećivali naše mještane i goste, rekao je Janković.

Savjetnik predsjednika Mladen Kadić istakao je da su tokom protekla četiri mjeseca uloženi veliki napori da se poslovi na ovom projektu uvedu u završni dio.

-Ovaj projekat je frustrirao cijeli grad i građane, i veliki je uspjeh da su konačno uvezani izvođač i nadzor i tako se došlo do testne faze, rekao je Kadić.

Objasnio je da tokom testiranja treba očekivati situacije koje se ne mogu predvidjeti. Upravo zbog toga postoji ova faza i ekipe su potpuno spremne da reaguju na najbrži mogući način, da ne trpi ni sistem ni grad.

Konferencija za novinare

Intenzivna priprema grada za turističku sezonu

Sekretar za komunalne djelatnosti i ekologi-u Ilija Peulić istakao je da su pomenuti neke od brojnih aktivnosti gradskih službi u susret turističkoj sezoni.

Sve novske komunalne službe opremljene i ekipe intenzivno rade, kako bi ključni poslovi bili zavšeni u što skorijem roku.

Herceg Novi ni ovog ljeta neće imati restrikcije vode, tokom čišćenja tunela Plat stanje će biti mnogo urednije nego proteklih godina, a do februara sledeće godine možemo očekivati i pun dotok vode iz sistema regionalnog vodovoda, čime će biti konačno zaključena priča o problemima sa vodosnabdijevanjem grada, rekao je Peulić.

Asfaltiranje magistrale, Zelenika

Informisao je da je preduzeće „Čistoća“ spremno za pojačani rad tokom turističke sezone, sa novom i servisiranom starom opremom.

U preduzeću „Komunalno-stambeno“ dominantne su aktivnosti na uređenju zelenila i postavljanju nove javne rasvjete. U toku je postavljanje rasvjete na trasi Zmijice – Kumbor uz magistralu, a već su odrađene dionice na Savini, u Baošićima, na Podima, na Šištetu, u Bajkovini, u selima Vrbanj , Žvinje, Ubli…

-Dajemo sve od sebe i imaćemo jednu, što se tiče komunalnih djelatnosti, jako uspješnu sezonu, poručio je Peulić.

 

Najčitanije