12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Postuhmna izložba fotografija Italija kakvu još niste upoznali umjetnika Nemanje Bogdanovića

Poster

JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu organizuje otvaranje posthumne izložbe fotografija Italija kakvu jos niste upoznali umjetnika Nemanje Bogdanovića, u utorak 26. septembra 2023. godine u 20 časova u Spomen-domu „Stefan Mitrov Ljubiša”. Izložba će biti organizovana na inicijativu Nemanjine majke, Snežane Bogdanović. Kustos izložbe je Vasilisa Gagović, istoričar umjetnosti.

Nemanja Bogdanović rođen je 1987. godine u Aranđelovcu. Odrastao u rodnom gradu gdje je i završio osnovnu i srednju školu. Tokom školovanja, učestvovao je na brojnim takmičenjima iz istorije, geografije i likovnog obrazovanja, na kojima je nagrađen sa 22 diplome. U Beogradu je završio Arhitektonski fakultet. Govorio je njemački, francuski, engleski i italijanski jezik.

Zanimao se i za umjetnost i društvene nauke, a fotografijom je počeo da se bavi na prvoj godini studija, 2006. godine, kada je dobio zadatak iz oblasti urbanizma da napravi prvu kolekciju fotografija u cilju ispitivanja gradskog prostora. Od tada, pa do kraja njegovog kratkog života, nastalo je desetine hiljada putopisnih fotografija, koje pričaju o nezaboravnim trenucima iz njegovog života, otkrivajući novu refleksiju predjela i mještanima i posmatračima. Bio je istinski ljubitelj putovanja. Proputovao je i Evropu u kojoj je nastao, takođe veliki broj fotografija.

Tokom desetak godina putovanja Italijom, posjetio je 18 italijanskih regija, obišao više stotina mjesta, a bolje istražio čak sto deset, pri čemu je prešao oko 30 hiljada kilometara. Znamenitosti, svakodnevicu i nezaobaravne trenutke u Italiji, ovjekovječio je mobilnim telefonom u više hiljada fotografija.

Tako je došlo do saradnje sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i organizovanja prve samostalne izložbe „Italija kakvu još niste upoznali” u Kladovu.

Zanimali su ga i rodoslovi familija, ali rezultate istraživanja svojih Bogdanovića nije stigao da objavi.

Nemanja je iznenada preminuo 31. maja 2021. godine u 34. godini života.

Poslije izložbe koja je organizovana u Kladovu za Nemanjinog života, posthumno su organizovane izložbe u brojnim gradovima Srbije i Crne Gore.

„Putujući poslednjih desetak godina po Italiji uspeo sam da je bolje upoznam. Posetivši osamnaest od dvadeset regija ove zemlje (ne računajući San Marino i Vatikan koji su okruženi Italijom), prošao sam više stotina mesta i bolje upoznao i istražio njih sto deset. Taj put dug oko trideset hiljada kilometara uglavnom sam prešao uz pomoć italijanskih železnica (oko dvadeset dve hiljade kilometara), zatim sredstvima javnog prevoza (oko pet hiljada kilometara) i skoro tri hiljade kilometara avionom. Kako sam uglavnom putovao kopnenim prevoznim sredstvima, imao sam priliku da na najbolji mogući način upoznam ovu zemlju, njene lepote i njene ljude. Moj boravak u Italiji, njene znamenitosti, svakodnevicu i nezaboravne trenutke tokom posete ovekovečio sam telefonom u više hiljada fotografija od kojih neke želim da podelim sa vama. Nadam se da ćete uživati u njima i da će vam preneti makar delić onoga što sam ja osetio prilikom mojih putovanja po ovoj prelepoj zemlji.”

arh. Nemanja Bogdanović

Nemanja Bogdanović (4. maj 1987. – 31. maj 2021.)

Najčitanije