15 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisali ugovore sa luksuznim hotelima i rizortima da im voze bogate goste preko nelegalnog “vodenog terminala”

Pristanište vodenog terminala

Aerodromi Crne Gore potpisali su danas protokole o transferu putnika preko tzv. “vodenog terminal” Aerodroma Tivat sa šest poslovnih partnera- luksuznih turističkih rizorta i hotela smještenih na  teritorijama Opština Tivat, Kotor i Herceg Novi.

“U cilju unapređenja turističke ponude i razvoja multimodalnog modela saobraćaja, Aerodromi Crne Gore su do danas, 12.jula, zaključili protokole o transferu putnika sa šest kompanija, što znači da će njihovi gosti imati mogućnost da od aerodroma do hotela i nazad, putuju brodom”- saopšteno je danas iz ACG uz napomenu da su protokoli potpisani sa  kompanijama Adriatic Marinas doo Tivat , One & Only resort Herceg Novi , Mamula hotel operating company doo Tivat, Portonovi resort – Herceg Novi, Jadran doo – Hotel „Heritage Grand“ Perast, te hotelskim resortom  Luštica Bay – odnosnmo kompanijom Luštica Development AD Tivat.

“Ovim protokolom su definisani organizacija prihvata i prevoza putnika, međusobne obaveze i ovlašćenja, predmet saradnje, relacija prevoza i druga pitanja od značaja za realizaciju ovog protokola. Kao što smo ranije najavili, Aerodromi Crne Gore su spremni da organizuju iste aktivnosti i sa drugim privrednim subjektima koji iskažu interesovanje, a razgovori sa Opštinom Tivat su nastavljeni u cilju eventualne organizacije linijskog prevoza u skladu sa zakonskim propisima.”-navodi se u saopštenju člime je potvrđeno naše pisanje da će kontroverzni objekat tzv. vodenog terminala na lokaciji Blato pored praga piste 14 Aerodroma Tivat, moći da koristi smao manji broj VIP gostiju – bogatih turista koji letovima privatnih vazduhoplova iz segmenta tzv. generalne avijacije dolaze na Aetrpdrom Tivat, odnosno da “vodeni terminal” do daljnjeg neće biti na usluzi masovnim turistima – putnicima velikih putničkih aviona na komercijanim letovima.

Izgradnja privremenog tzv. vodenog terminala tivatskog aerodroma jedan je od prioriteta koje je istakla aktuelna Vlada premijera Dritana Abazovića, radi navodnog smanjenja problema koji putnici sa aerodroma Tivat imaju prilikom drumskog tarsnfera iz te vazdušne luke do krajnjih destinacia do kojih oni putuju, a zbog ljeti katastrofalno zakrčene Jadranske magistrale kroz Tivat. Vlada je krajem maja usvojila zaključak da se krene u hitno uređenje privremenog vodenog terminala na lokaciji Kukoljina a koju starosjedioci Tivta inače, zovu Blato. Građevinski radovi na čišćenju i uređenju prostora na katastarkoj parceli 1261/2 KO Mrčevac koje finansira JP Morsko Dobro iz Budve, počeli su bez da je ta firma dobila potrebne i tražene urbanističko-tehničke uslove niti od Sekretarijata za uređenje prostora Opštine Tivat, niti od resornog Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, s obzirom da se ta lokacija nalazi u zahvatu važeće Državne studije lokacije „Aerodrom Tivat“. Zahtjev za izdavanje UTU Morsko Dobro je Sekretarijatu za uređenje prostora Ioptinje Tivat podnijelo još 8.juna, ali ih do sada nije dobilo jer taj organ još uvijek nije dobio zvanične stavove  više državnih institucija ili preduzeća koji se o takvom zahtjevu po zakonskoj proceduri, moraju izjasniti, a među kojima je i stav Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore.

ACV je u odgovorima na pitanje u vezi „vodenog terminala“ izrazila rezervisanost prema tom projektu i potvrdila da vrhovnoj vazduhoplovnoj vlasti u državi nije predočena nikakva dokumentacija na osnovu koje se gradi taj objekat odnoso planira i organizuje njegovo buduće funkcionisanje.

„S obzirom da se djelovi infrastrukture vodnog terminala planiraju izgraditi u zoni zaštitnih površina Aerodroma Tivat (čime će se povećati prisustvo putnika, vozila i prateće opreme), smatramo da navedeno može imati negativnog uticaja na vazdušni saobraćaj, kao i na korisnike vodnog terminala na Aerodromu Tivat i u tom kontekstu neophodno je implementirati zaštitne mjere, kako nova infrastruktura ne bi uticala na sigurnost obavljanja vazdušnih operacija i bezbjednost putnika koji koriste vodni terminal.“- rekli su „Vijestima“ u ACV-u, precizirajući da se „površina pristanišnog doka se nalazi u zoni prilazne površine za prag 14 poletno sletne staze , odnosno odletne površine sa praga 32 poletno sletne staze Aerodroma Tivat, i shodno tome moraju biti zadovoljeni visinski kriterijumi za izgradnju/postavljanje fizičkih objekata, kako isti ne bi predstavljali vazduhoplovnu prepreku.“

Lokacija na kojoj se pravi vodeni terminal u odnosu na pistu aerodroma Tivat

Zanimljivo je da je Morsko Dobro u uređenje „vodenog terminala“ vrijedno oko 30.000 eura krenulo i bez osnova u svom Programu korišćenja sredstava tog JP za 2022. koji je ranije usvojila Vlada i u kojem ne postoji ta stavka kada su u pitanju ulaganja Morskog Dobra na teritoriji opštine Tivat za ovu godinu. Uprkos tome, Morsko Dobro je na lokaciji Blato proteklih dvadesetak dana izvršilo betoniranje platoa koji vodi do tamo od ranije napravljenog betonskog mula, izgradilo manji sanktarni čvor, kao i uredilo i asfaltiralo veliki plato za parkiranje vozila, te postavilo elektroenergetsku infrarstrukturu, rasvjetiu i hortikulturno uredilo čitav prostor sadnjom raznog bilja i drveća. Sve to Morsko Dobro radi pozivajući se na svoj “Programu privremenih objekata u zoni morskog dovra za teritoriju Opštine Tivat  za period 2019-2023.”,  a kojim su na ovoj lokaciji su uz jedan veći i jedan manji privremeni ugostiteljski objekat, ucrtani i  jedan “montažno-demontažni privremeni objekat dimenzija 65 x 24 x 6 metara, ukupne površine čak 1.300 kvadrata sa  namjenom “montažna hala – terminal za putnike”. U akvatorijumu kod postojećeg betonskog pristanipta predviđeno je i postavljanje u moru još jednog privremenog objekta – plutajućeg pontonskog privezišta dimenzija 50 x 2,5 metara. Trenutno ovdje egzistira samo jedan manji plutajući privezni ponton dužine 15 metara.

Ovako zamišljen privremenog objekta na ovoj lokaciji mnogo je veći od onog stalnog što za konačni vodeni terminal predviđa DSL “Aerodrom Tivat”. Ipak, i za njegovo korišćenje  u smislu pristajanja plovnih objekata i po aktuelnom “Programu privremenih objekata u zoni morskog dobra za teritoriju Opštine Tivat  za period 2019-2023.”,  neophodno je dobiti formalnu saglasnost ACV-a. Agencija je već ranije propisala da ovdje ne mogu pristati plovila čija je visina veća od 3 metra iznad površine mora. budući da se lokacija nalazi unutar najuže kontakt zone praga piste 14 aerodroma Tivat i “probija” njene tzv. horizontalne prelazne ravni. Morsko Dobro je to ograničenje već narušilo sadnjom više sadnica drveća koje su već sada visoke preko 3 metra u odnosu na nivo mora, a nalaze se još i bliže pragu piste 14 nego što je to slučaj sa priveznim pontonom na koji mogu pristati plovila niža od tog limita.

Iz Morskog Dobra još nijesu odghovorili na pitanja u vezi vodenog terminala a koja smo toj državnoj firmi uputili prošle nedjelje,.

Iz ACG se u današnjem saopštenju nisu osvrtali ni jednu od ovih kontroverzi oko projekta “vodenog terminala”, poručujući samo da je “Vlada Crne Gore u saradnji sa Aerodromima Crne Gore i Morskim dobrom preduzela aktivnosti u okviru propisanih ovlašćenja na uspostavljanju vodenog terminala Tivat.”.

Izvor:S.L.

Najčitanije