15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan Protokol o saradnji između Opštine Herceg Novi i Nušić Fondacije

Potpisan Protokol o saradnji između Opštine Herceg Novi i Nušić Fondacije

Protokolom o saradnji, koji su potpisali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i upravitelj Nušić Fondacije Nebojša Nušić (praunuk čuvenog komediografa, dramskog pisca i začetnika retorike u Srbiji Branislava Nušića), đacima i studentima iz Herceg Novog biće omogućeno da tokom trajanja „Male škole retorike“ budu pripremani od strane eminentnih profesora u oblasti retorike, kao i da o trošku Nušić Fondacije uzmu učešće u takmičarskom dijelu programa prestižne manifestacije „Nušićijada“, koja se svake godine održava od 26. do 28. avgusta u Ivanjici.

Program „ Mala škola retorike“ u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom drugu godinu zaredom organizovala je Ksenija Matović, urednik i organizator programa kulture u ovom objektu.

Matović dodaje i da Protokol omogućava da se na Nušićijadi predstave umjetnici svih profila našeg grada i ansambli, ali i oni koji mogu uzeti učešća u stručnom, akademskom dijelu programa Nušićijade.

„Ovaj most između grada i reprezentativne manifestacije ne bi bio moguć bez Svetlane Gradinac, profesorke retorike i prvog laureata nagrade „Ben Akibin besednički venac“ na Nušićijadi, koja je stub „Male škole retorike“ u Herceg Novom i koja već dvije godine nesebično dijeli svoje znanje našim polaznicima. Ove godine smo pored prof. Gradinac imali čast da ugostimo Nebojšu Nušića, upravitelja Nušić Fondacije, ali i Simeona Petkovića, studenta Pravnog fakulteta Istočnog Sarajeva sa sjedištem u Bijeljeni i Jovanu Jokić, studentkinja Pravnog fakulteta iz Prištine, sa sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, pobjednike u besjedništvu ovogodišnje Nušićijade“, kazala je Matović.

Iako je škola namijenjena svim uzrastima, akcenat ovogodišnje „Male škole retorike“ bio je stavljen na đake, s obzirom da se za razliku od drugih država, u crnogorskim srednjim školama ne izučava retorika, te da se od polaznika izdvojio gimnazijalac Pavle Đurović, kojeg će prof. Gradinac pripremati za učešće na narednoj Nušićijadi.

“Na „Maloj školi retorike“ polaznici se podučavaju vještini dobrog govorništva, sticanju samopouzdanja, savladavanju treme, te kako argumentovano iznositi mišljenje. Osim toga, polaznici uče i o tome šta nam govornik saopštava, bilo da je riječ o medijima, portalima, internetu, vijestima koje dobijamo putem društvenih mreža, te kako da razlikujemo argumentovan govor od zamagljivanja i spinovanja. Ono što je najvažnije, uz prof. Gradinac, sa kojom će ubuduće dolaziti i još jedan profesor koji aktivno učestvuje na Nušićijadi, polaznici će naučiti da razviju kritičko mišljenje, kako bi izbjegli da da neko manipuliše njima”, poručila je Matović.

Najčitanije