17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan sporazum između CLIA, Luke i Opštine Kotor o izradi projekta procjene destinacije održivog turizma

Luka Kotor – foto Boka News

Juče je u  Hamburgu, u okviru SeaTrade-a na redovnoj godišnjoj konferenciji “Port & Destination Dialogue” 2023. u organizaciji CLIA-e, kao krovne kruzing asocijacija u svijetu, posebno predstavljen  projekat studije održivosti Kotora kao turističke destinacije. Projekat će sprovesti GSTC- neprofitno udruženje pri UN-u, a sufunansirati CLIA, “Luka Kotor” AD i Opština Kotor, na osnovu već potpisanog Ugovora.

Našu delegaciju u Hamburgu čine potpredsjednik Opštine Kotor Nebojša Ševaljević, predsjednica Odbora Direktora  “Luka Kotor” AD Ljiljana Popović Moškov, drektor TO Kotor Jovan Ristić i Ljubo Radović, pomoćnik direktora za razvoj i marketing u Luci Kotor, saopšteno je iz ove kompanije.

Delegaciju iz Kotora, koja učestvuje na konferenciji  primili su: Izvršna direktorica CLIA-e World  Kelly Craighead, direktorica CLIA-e za Evropu Marie-Caroline Laurent, direktor  GSTC-a  za Mediteran dr Ioannis Pappas , kao i Nikos Mertzanidis direktor CLIA-e za Mediteran.

Vladimir Jokić, predsjednik Opštine  Kotor povodom ovog događaja izjavio je:

“Sporazum između CLIA, Luke  Kotor i Opštine Kotor, sa jedne strane doprinijet će  podizanju nivoa usluge koje pruža grad Kotor i Luka, a sa druge, mnogo važnije, unaprijediti očuvanje i upravljanje UNESCO područjem, kako samim gradom Kotorom, tako i njegovim okruženjem. Zajedničkim djelovanjem održavat ćemo balans, sačuvati Svjetsku kulturnu baštinu a ujedno biti nesebični i omogućiti mnogobrojnim posjetiocima da upoznaju prirodno,  kulturno i istorijsko bogatstvo Kotora i Boke kotorske. Razmjenom dobrih praksi i kvalitetnim upravljanjem vjerujem da ćemo postići željene rezultate, na obostrano zadovoljstvo.”

“Luka Kotor, kao društveno odgovorna kompanija, jako je zainteresovana za saradnju na ovom izuzetnom važnom projektu održivosti Kotora kao destinacije. Naša kompanija želi da unaprijedi svoje usluge brodskim i kruzing kompanijama do najvišeg nivoa a upravo ovaj projekat će nam u tome pomoći. Kotor je grad pod zaštitom UNESCO- i ja ovim putem zahvaljujem CLIA-i što je prepoznala značaj naše destinacije i uključila nas u projekat od velike važnosti za naš grad. Smatram da će biti izazov kreiranje studije kao i njena realizacija znajući da se Kotor nalazi u jednom od najlepših zaliva u svijetu, ima samo 22.000 stanovnika i oko 500 dolazaka brodova godišnje koji dovode preko pola miliona putnika. I pored izazova najvažnije je da u partnerstvu sa CLIOM i GSTC-em želimo isti rezultat, a to je da Kotor učinimo održivom destinacijom na duži period i sigurna sam da ćemo to i uspjeti”- istakla je predsjednica Odbora direktora “Luka Kotor”  AD Ljiljana Popović Moškov.

Foto Opština Kotor

Marie-Caroline Laurent, generalna direktorica CLIA-e u Evropi, rekla je da  je zadovoljstvo što su partneri sa gradom Kotorom za ovu novu studiju kao dijelom njihove  posvećenosti odgovornom turizmu. “Kruzing turizam može biti sila i ubuduće i donosi značajne društvene i ekonomske koristi zajednicama. Važno je da radimo zajedno i da destinacije odgovorno upravljaju turizmom kako bi ostale sjajna mjesta za život i posjetu.”

Dr. Ioannis Pappas, direktor GSTC-a za region Mediterana, rekao je:

“Dok krećemo na revolucionarno putovanje GSTC procjene destinacije Kotor, sa velikim entuzijazmom prepoznajemo značaj ovog projekta, kroz partnerstvo između CLIA-e, Opštine Kotor  i Luka Kotor ad, naglašavajući duboku posvećenost unapređenju prakse održivog turizma. Ovo strateško usklađivanje rezonuje sa osnovnim principima GSTC-a i odražava suštinu simbiotičkog odnosa između zainteresovanih strana u industriji, lokalne uprave i infrastrukture krstarenja, uspješnog modela holističkog pristupa održivosti destinacije. Nakon odluke Ministarstva za ekonomski razvoj i turizam Vlade Crne Gore da se pridruži kao član GSTC-a, Procjena Kotora ne samo da jača viziju zacrtanu Strategijom razvoja turizma Crne Gore 2022-2025. već i podiže status Kotora kao odgovorne turističke destinacije. Ona služi kao svetionik inspiracije za globalnu turističku industriju u cjelini”.

Sporazum je najavljen tokom CLIA dijaloga o lukama i destinacijama u Hamburu a počeće se sa procjenama u narednim nedeljama i očekuje se da će biti završena početkom 2024. na vrijeme za ljetnju sezonu.

Najčitanije