15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpisan Ugovor o izgradnji žičare Kotor – Lovćen

Potpisan Ugovor o izgradnji žičare Kotor – Lovćen

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i predstavnik Konzorcijuma „Leitner – žičara Kotor 1350“ Martin Lajtner potpisali su Ugovor o izgradnji žičare Kotor – Lovćen, saopšteno je iz tog resora.

Na konferenciji za medije Milatović je naglasio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoja za samo nekoliko mjeseci, navode iz resora, “uspjeli da upotpune višegodišnje pregovore o ovom značajnom projektu za cijelu Crnu Goru”.

„Projektom žičare Kotor-Lovćen direktno će se uticati na poslovni ambijent cijelog područja, ali i na veoma specifičan način stvoriti uslovi za poseban doživljaj Lovćena i Bokokokotrskog zaliva. Ne samo to, biće podsticaj za dodatni razvoj čije razmjere su daleko veće od onoga što u ovom momentu možemo da zamislimo“, kazao je Milatović.

Ministar je naglasio da će ova žičara biti jedna od najljepših struktura ovakve vrste u Evropi i njena ljepota i značaj ogledaju se u povezivanju dvije izuzetno značajne lokacije – Kotor, koji je pod zaštitom UNESCO-a i Nacionalni park Lovćen u čijem srcu se nalazi Njegošev mauzolej.

“Žičara Kotor-Lovćen omogućiće turistima da u jedinstvenom doživljaju upoznaju i Lovćen i Prijestonicu koja je naš istorijski, kulturni i duhovni centar. Vjerujem da Cetinjani ovu današnju vijest dočekuju veoma optimistično jer će ovaj projekat donijeti dobro najviše lokalnom stanovništvu za koje su godinama zbog tuđe inertnosti bili uskraćeni”, saopštio je Milatović.

Potpisan Ugovor o izgradnji žičare Kotor – Lovćen

Nadalje, kako dodaju,  ministar je podsjetio da je ukupna vrijednost projekta oko 20 miliona eura, a ponuda budućeg koncesionara podrazumijeva naknadu od 15 odsto od neto vrijednosti profita upravljanja žičarom i pratećim sadržajima koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu i to na period od 30 godina.

Nakon toga, kaže ministar,  žičara i svi propratni sadržaji prelaze u vlasništvo države.

“Kada sam posjetio Kotor prije 4-5 godina, prvi put sam dobio ideju da se napravi žičara ka Lovćenu. Naša kompanija je osnovana prije više od 130 godina i izgradili smo žičare širom svijeta, ali ovaj projekat žičare do Lovćena će biti jedan od najboljih koji smo ikad napravili i sasvim sam siguran da će ovo biti jedna uspješna priča za cijelu Crnu Goru”, kazao je gdin Martin Lajtner.

On je dodao da je veoma ponosan na ovaj projekat jer je i sa ekološke strane potpuno prihvatljiv i održiv.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić objasnio je da današnje potpisivanje Ugovora nosi snažnu poruku a to je da “sve ono što je stajalo kao neizvjesno, za dvadeset ili trideset godina, danas se može realizovati u šest mjeseci, formalno, a na terenu za godinu do godinu i po dana”.

Jokić se zahvalio Ministarstvu i Vladi Crne Gore na uloženim naporima da se ovaj projekat realizuje.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije