19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Italija od četvrtka postrožuje uslove ulaska u zemlju za evropske putnike

Italija granica – foto EPA

Italija je objavila da od četvrtka postrožuje uvjete ulaska u zemlju za putnike s područja Europske unije, uvođenjem obaveznog negativnog testa na COVID-19 za sve i karantene u trajanju od pet dana za necijepljene.

– Odluka, koju je u utorak navečer potpisao ministar zdravstva Roberto Speranza, “propisuje obvezno predočenje negativnog testa za sve dolaske iz zemalja Europske unije, rekao je glasnogovornik.

Dosad su građani EU-a mogli ući u Italiju s potvrdom o potpunom cijepljenju, o preboljenju COVID-a ili negativnim testom.

Necijepljeni će po dolasku morati proći petodnevnu karantenu, uz negativan test. Oni koji dolaze izvan EU već otprije moraju u karantenu.

Ove nove mjere, koje će biti na snazi od 16. prosinca do 31. siječnja, dolaze u vrijeme kada se Europa suočava s novim valom COVID-19, obilježenim brzim širenjem omikron varijante.

Prema prvim studijama, ta bi varijanta mogla biti otpornija na cjepiva i zaraznija od delte, koja trenutno predstavlja većinu slučajeva koronavirusa u svijetu.

Italija, koja je platila visoku cijenu s više od 133.000 mrtvih od početka pandemije, zabilježila je u utorak više od 20.000 novih slučajeva i 120 smrtnih slučajeva.

Najčitanije