22 C
Kotor

Slušaj online radio

Potpredsjednik Pažin: Vrijednosti Bokeljske mornarice nadilaze nacionalne i regionalne granice

Uvjereni da vrijednosti Bokeljske mornarice, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, nadilaze i nacionalne i regionalne granice, kandidovali smo ovo kulturno dobro za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kao prvu nominaciju Crne Gore za upis na ovaj prestižan popis,“ kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin otvarajući večeras na Cetinju izložbu „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godine istorije, duhovnosti i kulture“.

Izložba je organizovana u sklopu programa obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore.

Potpredsjednik je ocijenio da su upravo članovi Bokeljske mornarice, njihove porodične istorije i tradicije lokalne zajednice, zaslužni da je ovo kulturno dobro sačuvano za generacije koje dolaze uprkos svim izazovima sa kojima se prostor Boke tokom istorije susretao.

Podsjetio je da je preko dvanaest vjekova Bokeljska mornarica uspjela da odoli snažnim uticajima koji su se preko ovog prostora preplitali, ocjenjujući da je tradicija pomorstva koja ga je trajno obilježila, istinska i temeljna vrijednost same organizacije.

Potpredsjednik Pažin je naglasio da je suštinska vrijednost Bokeljske mornarice nematerijalna.

„Ona koja nadilazi sve materijalne tragove, koja se prenosi sa generacije na generaciju i koja je ključna kulturna vrijednost koja je ovu organizaciju preporučila za status kulturnog dobra Crne Gore od nacionalnog značaja.“- kazao je on.

Izložba o Bokeljskoj mornarici – Cetinje 2019.

Ocijenio je da samo očuvanjem lokalnih zajednica, podrškom njihovom identitetu i inicijativama koje od njih dolaze, ovakve vrijednosti mogu biti očuvane i prenošene budućim generacijama.

„Uvjereni da vrijednosti Bokeljske mornarice, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, nadilaze i nacionalne i regionalne granice, kandidovali smo ovo kulturno dobro za upis na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, kao prvu nominaciju Crne Gore za upis na ovaj prestižan popis,“ kazao je Pažin.

Objasnio je da je ova inicijativa potekla je od same organizacije, a proces kandidature tekao je u dubokom saglasju sa članovima same organizacije i vođen je u skladu sa njenim osnovnim principima koji ukazuju da Bokeljskoj mornarici može pristupiti svaka osoba koja prihvata njen Statut, bez obzira na njen etnički, religijski, ili bilo koji drugi identitet, te da je riječ o organizaciji usmjerenoj na poštovanje ljudskih prava i međusobno poštovanje vjerskih, nacionalnih i kulturoloških različitosti.

Izložba o Bokeljskoj mornarici – Cetinje 2019.

Na otvaranju izložbe govorili su Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice Kotor, Andro Radulović, direktor Pomorskog muzeja Crne Gore.

Admiral Bokeljske mornarice je posebno naglasio da je uvjeren da će izložba i katalog koji je prati značajno doprinijeti boljem razumijevanju i promovisanju ovog kulturnog dobra.

„Crna Gora, kako se često s pravom ističe, multietnička, multivjerska i multikulturna država. Ona je, iako mala, jedan složeni mozaik sastavljen od brojnih različitih djelova i važno je, da bi mozaik kao cjelina bio skladan, da svaki njegov dio bude adekvatno valorizovan i dobije pravo mjesto. Bokeljska mornarica je jedan od djelova toga mozaika i njena afirmacija u Crnoj Gori, koja ju je proglasila nematerijalnim kulturnim dobrom prije šest godina, a prošle godine kandidovala na Listu UNESCO, kao i afirmacija na međunarodnom planu su važne, ne samo za Mornaricu.“- kazao je Sbutega.

Izložba o Bokeljskoj mornarici – Cetinje 2019.

Ukazujući na vrijednosti Bokeljske mornarice za Kotor i za Boku, Andro Radulović je istakao da nije slučajno što je krajem 19. vijeka ideja o osnivanju ustanove koja bi sistematski prikupljala, čuvala i prezentovala materijalna svjedočanstva o pomorskoj tradiciji Kotora i Boke, potekla upravo od Mornarice. Prikupljanje predmeta koji su u vezi s Mornaricom i pomorstvom Boke započeto je početkom 20. vijeka upravo u palati Grgurina u kojoj je danas i smješten Pomorski muzej, nastao iz legata Bokeljske mornarice.

„Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godine istorije, duhovnosti i kulture“ predstavlja najreprezentativniju izložbu na temu Bokeljske mornarice sa velikim brojem eksponata: dokumenata, knjiga, ikona, umjetničkih slika brodova i pomorskih bitaka, zavjetnih darova pomoraca, portreta kapetana, fotografija, odora, oružja i odlikovanja.

Izrađen je luksuzni i bogato ilustrovani katalog na 150 strana sa tekstovima na našem i engleskom jeziku.

U realizaciji izložbe su učestvovali Pomorski muzej Crne Gore, Bokeljska mornarica Kotor, Ministarstvo kulture Crne Gore, Biskupija Kotor, Istorijski arhiv Kotor, Muzeji Kotor i Opština Kotor.

Najčitanije