16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Udruženje Korina: Opet gađali živoga kokota, krše više zakonskih normi, nećemo odustati…

Zavjetni dan – gađanje kokota 2019. foto Boka News

NVO Udruženje Korina za zaštitu životinja reagovalo je zbog manifestacije „Gađanje koota” koja je održana 15.maja u Perastu. Iz ove NVO ističu da reaguju jer je kokot bio živ što znači da takmičari nijesu gađali maketu, kako je to, kako ističu iz NVO Udruženje Korina, bilo najavljeno od strane Uprave za veterinu (veterinarske inspekcije).

– U „Gađanju kokota” takmičari sa obale se nadmeću u tome ko će prvi uz pomoć vatrenog oružja usmrtiti životinju koja se nalazi na moru, na pllutači udaljenom par stotina metara od obale. U momentu smrti, zatresao je krilima što je odagnalo sumnju gledaocima sa obale da je u pitanju maketa.

Ova aktivnost krši više zakonskih normi, pogotovo od donošenja Zakona o zaštiti dobrobiti životinja 2008. godine. Ovo je jedanaesta godina da se krše Krivični zakonik i Zakon o zaštiti dobrobiti životinja bez ikakvih posledica. Iako je veterinarska inspekcija koja djeluje pod nadležnošću Uprave za veterinu dostavila organizatorima rješenje o zabrani korišćenja žive životinje, i obavila nekoliko razgovora uživo sa njima, oni nisu uzeli za ozbiljno sve što je došlo iz te institucije.

Ipak, mi nećemo odustati, makar bili jedini koji se zalažu za poštovanje prava i pravde- poručuju iz NVO Udruženje Korina.

Društva prijatelja grada Perasta će platiti kaznu, samo da se običaj zadrži

“Uručeno nam je rješenje Veterinarske inspekcije o zabrani upotrebe živog kokota, sa pravom na žalbu, doduše žalba ne odlaže izvršenje, ali mi ćemo se žaliti. Predviđena je kazna od 800 do dvije hiljade eura, a mi smo se na sastanku Društva prijatelja grada Perasta dogovorili da platimo kaznu, samo da se običaj zadrži. Raspravljali smo o inicijativi nevladinog udruženja za zaštitu životinja, predočili smo posledice, međutim, niko od prisutnih mještana nije htio da prihvati tu inicijativu. Spremni su da sakupljaju novac među sobom kako bi platili kaznu, ali ne odustaju od tradicije. Gađao se živi kokot, pa neka inspektor radi svoj posao”- kazala nam je Marina Brainović, predsjednica Društva prijatelja grada Perasta.

Najčitanije