15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Potraga za dječakom i danas bez rezultata

Potraga na moru – foto UPSUL

Ni drugi dan potrage za 13-godišnjim dječakom N.V. iz Herceg Novog koga je preksinoć tokom nevremena, sa lokacije ispod šetališta kod hotela “Plaža” u Herceg Novom,u more odnio veliki val, ni danas nije dao rezultate.

Potraga je zbog gubitka dnevne svjetlosti, završena u 15 sati i biće nastavljena sutra ujutro.

Za nestalim djetetom danas je tragalo ukupno devet plovila UPSUL, Uprave policije, Mornarice VCG, Lučke kapetanije Kotor kao i privatnih firmi koje imaju ugovor sa UPSUL za asistiranje prilikom intervencija u vanrednim događajima na moru.

Iz vazduha je akvatorijum Topaljskog zaliva pretraživao helikopter tipa “bell-412” Vazduhoplovstva VCG a ronioci RCUD-a u dva navrata su pretražili podmorje u neposrednoj blizini lokacije gdje je dječaka sa kopna odvukao talas.

U popodnevnim satima akvatorijum Boke od spojnice između rtova Arza i Oštra do Kumborslog tjesnaca trebao bi da nadleti i pretraži vazduhoplov Frontexa iz Italije.

Načelnik službe traganja i spašavanja na moru u UPSUL Žarko Lukšić nam je kazao da su uslovi tokom današnje pretrage bili još i gori nego juče jer su valovi nošeni jakim jugozapadnim i zapadnim vjetrom, bili još i veći i nepredvidljiviji nego prethodnog dana, a prilike za ronioce u podmorju još i teže zbog jakih struja i velike zamućenosti morske vode.

Talasi su u jednom trenutku čak i na obalu izbacili jedan od dva skutera UPSUL-a kojima se pretražuje ta najopasnija zona, ali srećom operater tog plovila nije povrijeđen.

Razmišlja se da sutra, ukoliko vremenske prilike budu povoljnije, u potragu za tijelom dječaka bude uključena i ekipa Zavoda za hidrimeteorologiju i seizmologiju Crne Gore sa specijalnim uređajem za ultrazvučno skeniranje podmorja. Ovaj tzv.side scan sonar može pored ostaloga, da na dnu mora otkrije i tijelo eventualnog utopljenika.

Izvor:S.L.

Najčitanije