15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Potrebno više turista sa novih destinacija – Za narednu sezonu najavljeno preko 20 novih avio linija

Tivat – foto Željko Starčević – Boka News

Usljed određenog pregrupisanja i komplikacija koje otežavaju dostupnost udaljenih destinacija, evropski turisti će usmjeriti pažnju na Evropu i zemlje Mediterana, i uz otvaranje novih tržišta, posebno iz Zapadne, ali i Centralne i Sjeverne Evrope, smatramo da ćemo nadomjestiti nedolazak turista iz Ukrajine.

To je saopšteno “Vijestima” iz Ministarstva ekonomskog razvoja na pitanje kako će ratna kriza u Ukrajini uticati na predstojeću turističku sezonu.

– Ujedno, očekujemo povećanje broja turista koji dolaze sa tržišta Kazahstana koje je novina od prošle godine, ali i iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Poljske, Češke, Izraela, Austrije… – kazali su iz ministarstva.

Resorni ministar Jakov Milatović je ranije kazao da je po pitanju turističke sezone umjereni optimista, te da će Crna Gora zaraditi milijardu od turističkog prometa.

Iz Privredne komore (PKCG) su kazali, da su turisti iz Rusije i Ukrajine ostvarili 21% noćenja (oko dva miliona) prošle godine.

– Crna Gora, kao tradicionalna destinacija ruskih i ukrajinskih turista, je prošle godine ugostila 244.000 njihovih građanja, što je 16% od ukupnog broja dolazaka svih turista. Ako polazimo od podatka o prosječnoj dnevnoj potrošnji turista u Crnoj Gori u iznosu od 75 eura, onda dolazimo do procjenjenog umanjenja prihoda u iznosu od oko 150 mili EUR zbog nedolaska ukrajinskih i ruskih turista – kazali su PKCG.

Govoreći o ova dva tržišta, iz MER-a su saopštili, da je na osnovu ranijih projekcija, bilo očekivano da tokom ove godine dođe do određenog porasta broja turista iz Ukrajine uz iznosu od nekoliko procenata. Kada je riječ o turistima iz Rusije, iz ministarstva su podsjetili da ni u prethodnoj godini nijesu bili uspostavljeni direktni letovi između dvije države.

– Trenutno postoji vazdušna linija preko Istanbula i Beograda, međutim u ovom trenutku je nezahvalno dati procjene o broju turista iz Rusije, ali se nadamo da neće doći do značajnog pada broja turista -rekli su iz MER-a.

Nove avio-linije

Na osnovu informacija koje su dobili od Aerodroma Crne Gore (ACG), iz MER-a su saopštili, da je najavljeno preko 20 novih ruta za ljetnju turističku sezonu među kojima su rute ka Oslu, Stokholmu, Beču, Helsinkiju, Ajndhovenu, Bakuu, Briselu, Atini, Rimu, Milanu, Bolonji i Kraljevu, a uz to je najavljena i nova ruta koja će Crnu Goru povezati sa tržištem Saudijske Arabije i to uspostavljanjem letova na relaciji Tivat- Rijad.

– U cilju dodatnog povećanja povezanosti Crne Gore sa emitivnim tržištima, nacionalna kompanija Air Montenegro uvela je nove rute ka Rimu, Nantu, Lionu, Hanoveru, Kopenhagenu… Osim toga uspostavljene su nove rute ka Češkoj, Jermeniji, Izraelu… – dodali su resora kojim rukovodi Milatović.

Uz to, poručuju da je u okviru ministarstva formiran poseban Tim za poboljšanje avio-dostupnosti Crne Gore, i na osnovu analize tržišta i trenutnog stanja, menadžment ACG je usvojio izmjene i dopune ranije važeće podsticajne šeme, a sve u cilju prilagođavanja trenutnoj situaciji u svjetskoj vazduhoplovnoj industriji.

– Tako su, za 12 strateških ruta na kojima će u naredne tri godine niskobudžetne kompanije ostvarivati letove, odobreni popusti i do 80% na cijenu aerodromskih usluga i to za cjelogodišnje letove iz Podgorice ka Londonu, Parizu, Rimu, Briselu, Berlinu, Stokholmu, Milanu, Barseloni, Dortmundu i Minhenu, i za sezonske linije iz Tivta ka Londonu, Mančesteru i Berlinu.

Sve navedeno govori u prilog, kako poručuju iz MER-a, najavama da će Aerodromi ove godine ostvariti plan po kojem će imati prihode na nivou od 85 odsto (2020. godine ostvarili 65 odsto u odnosu na 2019. godinu) ostvarenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu.
Izvor:Vijesti

Najčitanije