17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Potrošnja plastike u svijetu i plastični otpad utrostručit će se do 2060.

Plastika

Potrošnja plastike u svijetu gotovo će se utrostručiti za manje od četiri desetljeća, po novom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u petak.

Godišnja proizvodnja plastike na putu je da dosegne 1,2 milijardi tona do 2060., dok će plastični otpad premašiti milijardu tona, po podacima OECD-a.

Čak i s agresivnim mjerama za smanjenje potražnje i poboljšanje učinkovitosti, proizvodnja plastike gotovo će se udvostručiti za manje od 40 godina, navodi se u izvješću.

Takve globalno koordinirane politike mogle bi jako povećati udio budućeg plastičnog otpada koji se reciklira, s 12 na 40 posto.

Međunarodna zajednica je sve više zabrinuta zbog količine i sveprisutnosti zagađenja plastikom.

Mikroplastika je otkrivena u ribama u najdubljim područjima oceana i u ledu na Arktiku.

Procjenjuje se da plastični otpad uzrokuje smrt više od milijun morskih ptica i više od 100.000 morskih sisavaca svake godine.

– Zagađenje plastikom jedan je od najvećih ekoloških izazova 21. stoljeća, nanoseći dalekosežnu štetu ekosustavima i ljudskom zdravlju, rekao je glavni tajnik OECD-a Mathias Cormann.

Od 1950-ih, proizvedeno je gotovo 8,3 milijardi tona plastike, a više od 60 posto od toga završilo je na odlagalištima otpada, bilo je spaljeno ili bačeno izravno u rijeke i oceane.

Gotovo 460 milijuna tona plastike potrošeno je 2019., dva puta više nego 20 godina prije.

Količina plastičnog otpada također se gotovo udvostručila, premašivši 350 milijuna tona, a manje od 10 posto toga je reciklirano.

Plastika i CO2

Sa sadašnjim trendovima, očekuje se da će se potrošnja plastike gotovo udvostručiti u Sjevernoj Americi, Europi i istočnoj Aziji. U drugim zemljama u razvoju, očekuje se da će se povećati tri do pet puta, a više od šest puta u subsaharskoj Africi.

Politike mogu značajno promijeniti situaciju u zbrinjavanju otpada.

Sada je gotovo 100 milijuna tona plastičnog otpada ili loše zbrinuto ili može završiti u okolišu, a ta bi se brojka do 2060. trebala udvostručiti.

– Koordinirani i ambiciozni globalni napori mogu gotovo eliminirati zagađenje plastikom do 2060., zaključuje se u izvješću.

To bi moglo smanjiti i količinu stakleničkih plinova koji će završiti u atmosferi.

Puni životni vijek primarne plastike, od proizvodnje do dezintegracije, sada pridonosi oko dvije milijarde tona CO2 ili ekvivalent tomu u drugim plinovima, što je oko tri posto zagađenja ugljikom koje uzrokuju ljudi.

Bez ciljanog političkog djelovanja, ta brojka vjerojatno će se udvostručiti do 2060., upozorava OECD.

UN je ranije ove godine pokrenuo proces pripreme međunarodno obvezujućeg sporazuma za smanjenje zagađenja plastikom.

Izvor:Hina
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije