21.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatska botanička bašta obogaćena novim vrstama

Gradski park Tivat
Gradski park Tivat

U akciji nabavke novih sadnica za Veliki gradski park u Tivtu, povodom Evropskog dana parkova, prikupljena su značajna sredstva u novčanom iznosu od 4.310 eura i sadnice u procijenjenoj vrijednosti od oko 600 eura. Sadnice su dopremljene i smještene u rasadniku Komunalnog preduzeća Tivat, čiji će radnici o njima voditi brigu do zasađivanja.

Prethodno su, na Evropski dan parkova, 24. maja, zasađene tri sadnice himalajskog kedra, dvije sadnice česmine i trinaest sadnica pitosporuma šatiranog lista. Sekretarka za planiranje prostora i održivi razvoj Tamara Furtula, izrazila je zadovoljstvo na dobro organizovanoj i uspješno sprovedenoj akciji, u kojoj su učestvovale brojne ustanove, organizacije, preduzetnici, privrednici i ugostitelji.

„Razne biljne vrste – pinjol, alepski bor, kamforovac, judino drvo, česmina, platan, rogač, oleander, tulipanovac, maginja, i druge vrste, krasiće prostor Velikog gradskog parka i javne površine. Veliki broj vrsta nabavljenih u okviru ove akcije se već nalazi u sastavu dendroflore Velikog gradskog parka, pa se njihovom sadnjom sukcesivno revitalizuje i obnavlja zeleni fonda parka. Nabavljene su i neke vrste kojima će biti obogaćena botanička raznolikost parka – crvenolisni i čamoliki hrast, japanska trešnja, šećerni javor, itd. Dio sadnica je zasađen u akciji koju smo sproveli 24. maja, a preostali dio biće zasađen u narednim danima. Akcija je sprovedena u saradnji sa kompanijom „Veletex“ iz Podgorice.“- saopštila je  Furtula.

Moreplovci su godinama, vraćajući se sa krstarenja po dalekim zemljama u Tivat, donosili i sadili drveće u ovdašnjem parku. Danas je Veliki gradski park jedan od najvećih i najljepših parkova u Boki kotorskoj, sa raznovrsnim i rijetkim primjercima stabala. Posebnu zanimljivost u  parku predstavljaju primjerci izuzetno rijetkih vrsta, kao što su  bidvilova araukarija i kalifornijski čempres.

„Veliki gradski park je naš zajednički prostor i nasljeđe, prema kojem se moramo odnositi na način da taj prostor posmatramo i doživljavamo svojim, što je naša obaveza koju moramo prenijeti i na generacije koje dolaze.“-istakla je Tamara Furtula, sekretarka Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj.

Najčitanije