10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom Dana opštine Kotor održan koncert klapa Sinj, Bellezza i dječije klape Marineri

Povodom Dana opštine Kotor jedna od najpoznatijih klapa iz Hrvatske “Sinj” održala koncert u subotu u crkvi Svetog Duha u Kotoru.

U ime organizatora goste i posjetioce pozdravila je predsjednica Međunarodnog festivala klapa Perast, Tina Braić Ugrinić.

“Večras smo kao dugogdišnji organizatori povodom Dana opštine Kotor organizovali veče klapa. Kroz kulturno blago i nasleđe želim da uživate u nastupu kalape Sinj kao i gostujućih klapa Bellezza iz Tivta i dječije klapa Marineri iz Kotora” – kazala je Braić Ugrinić.

U ime pokrovitelja koncerta Opštine Kotor, Sekretarka za kulturu i sport Marina Dulović, izrazila je zadovoljstvo što je koncert klapa ušao u Program obilježavanja praznika 21. novembra Dana opštine Kotor.

Klapa Sinj u Kotoru

“Festival klapa u Perastu koji je nastao prije skoro dvije decenije, nije nastao slučajno, već je sebi dao zadatak, misiju u prepoznavanju onoga što je autohtono, u prepoznavanju dalmatinske ali i bokeljske klapske pjesme i  novih pjesama koje se danas stvaraju. Ono što nas spaja i vezuje je vaša Sinjska alka i povod kako je ona nastala, odbrana od Otomanskog carstva. I mi u Perastu imamo sličan običaj, slavimo Zavjetni dan 15. maj, od 1654. Dan pobjede i gađanje kokota. Ono što ste vi dobro napravili je to što su se Sinjska alka i klapska pjesma našle na popisu nematerijalne kulturne baštine. Ostaje i nama obaveza da zaštitimo Zavjetni dan” – kazala je Dulović.

Klapa Sinj u Kotoru

“Klapa “Sinj” osnovana je 1982. godine od kada čuva i njeguje izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu i promoviše hrvatsku muzičku baštinu u zemlji i inostranstvu. Stalan uspjeh kao rezultat upornog rada, te neobična stvaralačka darovitost maestra Mojmira Čačije, omogućili su da ovi majstori klapske pjesme razviju prepoznatljiv način izvedbe i prilože naslijeđu neke nove kompozicije.

Najčitanije