13 C
Kotor

Slušaj online radio

Protiv zaborava 9. novembra kao dana početka organizovanog progona Židova

foto EPA

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj Josef Schuster upozorio je u subotu na opasnost od zaborava datuma 9. novembra kao dana kada je 1938. počeo organizovani progon Židova u Njemačkoj i Austriji.

“Noć pogroma je svakom vrlo jasno dala do znanja u kojem smjeru se kreće tadašnja nacionalsocijalistička vlada Adolfa Hitlera”, rekao je Josef Schuster u razgovoru za dnevnik Nordwest Zeitung od subote.

On je izrazio bojazan da bi ovaj datum mogao pasti u zaborav što bi, s obzirom na rastući antisemitizam u Njemačkoj, bilo opasno.

“Dobro je da postoje ovakva vrsta stalnog dana sjećanja kada nam se pruža prilika da zastanemo i razmislimo”, rekao je Schuster.

U noći s 9. na 10. studenog 1938., nacionalsocijalisti su zapalili brojne sinagoge i židovske objekte diljem Njemačke i Austrije i u koncentracijske logore i zatvore poslale tisuće Židova što je bio službeni početak progona europskih Židova koji je okončan holokaustom i ubojstvom oko šest milijuna Židova.

Max Privorozki, predsjednik Židovske zajednice Halle na čiju je sinagogu prije mjesec dana izvršen teroristički napad, smatra da su dan napada na sinagogu 9. listopada i dan sjećanja na početak pogroma 9. novembar, povezani.

“Ja ovdje vidim paralele. I primjećujem munjevito širenje antisemitizma u Njemačkoj. Antisemiti se više na skrivaju iza svojih stavova”, rekao je Privorozki u razgovoru za Sueddeutsche Zeitung.

Na datum 9. novembra se u Njemačkoj obilježava pad Berlinskog zida ali na ovaj datum se u prošlosti dogodilo još nekoliko značajnih događaja poput početka progona Židova 1938. ili proglašenja Njemačke republike 1918.

Izvor:Hina

Najčitanije