12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Praznik mimoze – Takmičenje u briškuli i trešeti ovog vikenda

Briškula i trešeta

Ovog vikenda biće održan i turnir u kartaškim igrama briškula i trešeta, koje su tipične za Boku i Herceg Novi. Tokom subote i nedjelje u konobi Kantula prijavljeni takmičari nadmetaće se u ovoj igri, koja je zbog svoje autentičnosti uvrštena u program Praznika mimoze.

Briškula i trešeta su igre kartama koje potiču iz Italije, igraju se u krajevima koji su bili pod mletačkom vlašću – Boki kotorskoj, Istri, Dalmaciji, a kod Novljana su se zadržale do danas. Za igranje se koriste posebne karte – „italijanke“ i tršćanske karte (Carte Triestine).

Program Mimoza u Vagonu počeće sjutra u lokalu „Vagon“ u Zelenici, maskenbalom na temu Peaky blinders 1920te/1930te, a za muziku će se pobrinuti novski bend Low voltage.

Zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uslova donijeta je odluka da neki programi na otvorenom planirani za ovaj vikend budu odloženi, iz razloga bezbjednosti učesnika i posjetilaca – drugi dio programa Mimoza u vagonu pomjeren je za naredni vikend, trka karića Karotrc biće održana 12. marta, a Winter flower događaj zakazan je za 01. april, a o novom datumu koncerta sastava Cubismo u Parku mimoze javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Na sportskom programu 54. Praznika mimoze ovog vikenda su: 38. Bućarski turnir Mimoza, 40. Međunarodni džudo Kup mimoze, 9. Memorijal Đorđe Konjević i 6. Kup mimoze u sportskoj i ritmičkoj gimnastici.

Organizatori 54. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg-fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, uz podršku brojnih sponzora i prijatelja festivala.

Najčitanije