13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom Svjetskog dana zaštite mora i oceana u Splitu predstavljena kampanja ‘Poslušaj glas prirode‘

Poslušaj glas prirode – Foto: Edubrovnik / DNZ

U povodu Svjetskog dana zaštite mora i oceana na splitskim Prokurativama u srijedu je predstavljena kampanja “Poslušaj glas prirode” Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, piše Otvoreno more.

Sudjelovanjem u prigodnim nagradnim kvizovima, posjetitelji su mogli provjeriti svoje znanje o bogatoj bioraznolikosti Hrvatske, a za najmlađe je bio organiziran i dječji kutak u kojem su imali priliku upoznati se s ugroženim životinjama, te naučiti više o povezanosti različitih organizama i njihovoj ulozi u ekosustavu, dok su se najvještiji mogli okušati i u izradi hranilica za ptice.

U sklopu događanja, koji za cilj ima potaknuti pozitivnu promjenu stavova i navika stanovništva u zaštiti prirode i očuvanju bioraznolikosti, predstavila se i mobilna izložba Infocentra Diverterra, čiji multimedijalni sadržaj u proširenoj stvarnosti promiče teme zaštite okoliša i prirode, te klimatskih promjena i bioraznolikosti.

Kampanja “Poslušaj glas prirode” jedan je od ključnih komunikacijskih elemenata projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000”, najvećeg projekta osnaživanja sustava zaštite prirode u Hrvatskoj. Vrijednost ovog projekta iznosi 186.497.150 kuna, a Europska unija ga sufinancira s 85% sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

– Ovakvim aktivnostima želimo dodatno ukazati na činjenicu da nas priroda sve povezuje. U sklopu kampanje “Poslušaj glas prirode” dajemo glas divljim vrstama, kao važnim stanovnicima Hrvatske i potičemo građane da preispitaju vlastite stavove i postupke te tako uvide kako jednostavni koraci, koje mogu poduzeti i sami, doprinose zaštiti prirode i bioraznolikosti u lokalnom okruženju. Time ujedno poboljšavaju kvalitetu svoga života – izjavio je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, Aljoša Duplić.

Kampanja s ciljem zaštite prirode i bioraznolikosti poziva na aktivno uključivanje stanovništva kroz promjenu životnih navika i volontiranje za prirodu te dodatno informiranje o odgovornom ponašanju prema invazivnim vrstama i držanju egzotičnih ljubimaca, smanjenju potrošnje prirodnih resursa i slično.

S obzirom na povod, naglasak događanja stavljen je i na Jadransko more i njegovu zaštitu. U usporedbi sa Sredozemljem, Jadransko se more, ističu organizatori kampanje, može smatrati malenim ekosustavom, ali je po svojoj bioraznolikosti jedan od najbogatijih ekosustava Hrvatske u kojem živi ili se razmnožava desetak tisuća morskih vrsta i podvrsta, a karakterizira ga i velika raznolikost obalnih i morskih staništa, od kojih su neka karakteristična samo za Hrvatsku.

Poslušaj glas prirode – Foto: Edubrovnik / DNZ

Kako navode, posljednjih dvadesetak godina povećavaju se negativni utjecaji na morski ekosustav koji se očituju kroz pretjerani izlov, ubrzano starenje i degradaciju obalnih i morskih staništa, te klimatske promjene, iznimne količine otpada u moru, a posebice plastike, kao i sve učestaliju prisutnost stranih vrsta od kojih su neke i invazivne.

Navedene promjene sve više pogađaju i sektor morskog ribarstva koji izravno ovisi o očuvanju prirodnih resursa. Uloga zaštićenih područja na moru nadilazi samo očuvanje prirode jer ona donose i gospodarsku korist društvu te su temelj plavog gospodarstva.

Vrijedne aktivnosti i akcije koje provode u svrhu očuvanja prirode i bioraznolikosti, uz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Splićanima i njihovim gostima predstavilo je devet javnih ustanova koje upravljaju ekološkom mrežom Natura 2000 s područja Dalmacije, Istre, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, te nevladina udruga Sunce iz Splita, ukazavši na međusobnu povezanost divljih vrsta i ljudi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije