20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Povorka sa preko 600 učesnika i Prljavo kazalište za kraj 55. Praznika mimoze

Sa preko 600 karnevalista, uz više hiljada posjetilaca i počasnih delegacija, presudu karnevalu i vanvremenske hitove legendarnog Prljavog kazališta, spuštena je zastava jubilarnog 55. Praznika mimoze u Herceg Novom. „Za sve gušte”, kako je glasio moto ovogodišnje velike fešte, nizalo se oko 70 zabavnih, kulturnih, gastro i sportskih programa od 15. februara do  3. marta.

„Crno bijeli svijet”, „Ne zovi mama doktora”, „Tu noć kad si se udavala”, samo su neki od hitova koje je publika pjevala u glas sa fantastičnim Prljavim kazalištem. Muzičke legende znale su da užare atmosferu i donesu podjednako dobru energiju kao i svih prethodnih skoro pet decenija trajanja na sceni.

Završni program Praznika mimoze i karnevalske svetkovine je suđenje krnevalu, a ovog puta sudsko vijeće Novske komunitadi, većinom glasova je proglasilo krivim i osudilo na spaljivanje krnevala Androsera Nikolaidesratisa zbog uvrijeda koje je nanio gradu i njegovim stanovnicima.

Suđenju i spaljivanju karnevala prethodio je VII Međunarodni karneval i defile 23 maškarane grupe iz Crne Gore i regiona sa više od 600 učesnika, koje su na trasi od Trga Nikole Đurkovića do Igala plesom i igrom pozvale posmatrače, sve goste i Novljane da se pridruže povorci na čijem čelu su bili predstavnici Evropske federacije karnevalskih gradova (FECC), Opštine Herceg Novi, pobratimskih i gradova prijatelja.

Predstavili su se: Veseli oldtajmeri (Rijeka), Siti i Pijani (Rijeka), Vještice (Banja Luka), Marširajući kraljevi (Banja Koviljača), Začarana šuma (Leskovac), Anubis (Šabac), Barbi (Tuzi), Čarobnjak iz Oza (Makedonija), Vatreni duo (individualni nastup, Crna Gora), Survakari (Pernik, Bugraska), Pobuna u carstvo žabe (Makedonija), Tarantela (Bela Crkva), Pink panteri (Rakovica), Vrnjački plesači (Vrnjačka Banja), Diano (Herceg Novi), Vatra (Budva), Harlekini (Budva), Štrumfovi (Tivat),  Kosmopolitanke (Kotor), Ruže (Kotor), Mantock Samba (Kuba) i domaćini Maškare.

Karneval Herceg Novi 2024

Povorku su kod Kuće nobelovca Iva Andrića dočekali predstavnici Opštine Herceg Novi, FECC-a i brojnih gradova prijatelja, odakle su se zajedno zaputili ka Igalu.

Potpredsjednik Federacije Evropskih karnevalskih gradova, Ivan Peulić pozdravio je predstavnike karnevalskih grupa i istaknute goste, uključujući potpredsjednike Internacionalnog borda FECC-a, kao i članove borda Aleksandra Vasovića i Aleksandra Cicimova.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić pozdravio je i poželio dobrodošlicu delegacijama gradova: Rijeka, Novo Mesto, Valpovo, Neum, Banja Luka, Doboj, Jedrene, Pećinci, Leskovac, Osečina, a zatim i predstavnike karnevalskih grupa koje pripadaju zemljama članicama FECC-a: Rijeka, Rakovica, Šabac, Leskovac, Bela Crkva, Banja Koviljača, Vrnjačka Banja, Strumica, Tivat, Kotor, Budva, Tuzi i domaćini iz Herceg Novog.

Karneval Herceg Novi 2024

„Praznik slavi život, sve je više na ljestvici i postao je brend koji priziva da ove dane provedete u Herceg Novom, uz more i uz gušte. Slavimo mimozu, život i svako dobro u ljudima, a to je nemoguće bez prijatelja, zato vam želim dobru zabavu i sjećanja, koja će vas opet vratiti u naš grad“, poručio je Katić.

„Lijepo je vidjeti toliko predstavnika gradova, koje su članice Federacije evropskih karnevalskih gradova, što znači da je Herceg Novi jako bitno mjesto u koje svi rado dolaze. Kako se sjećam, vi ste članovi i prije nego što smo sami osnovani, tako da ste bitan član, zadovoljstvo nam je i lijepo sa vama“, poručio je predsjednik FECC-a Lars Algel (Švedska), nakon čega je predsjedniku Katiću predao medalju i Plaketu za sjećanje na međunarodni festival u Herceg Novom.

Prljavo kazalište koncert – Herceg

Na ceremoniji upriličenoj u dvorištu Kuće Iva Andrića, predsjednik Katić i potpredsjednik Opštine, Miloš Konjević razmijenili su poklone sa gostima, a među prisutnima su bili i ministarka kulture i medija Tamara Vujović, predsjednik SOHN Ivan Otović, potpredsjednik Opštine Mirko Mustur, Glavni administrator Nenad Đorđević, sekretar SO Dejan Radonić, menadžer OHN Dušan Vukić, te predstavnici opštinskih službi i sekretarijata, JUK Herceg fest i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije