16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pozitivni pomaci u poslovanju državne pomorske kompanije iz Kotora

Brod KOTOR

Državna brodarska kompanija Crnogorska plovidba iz Kotora ostvarila je dobit u protekloj poslovnoj godini, prvi put nakon skoro deset godina u kojima je poslovala sa višemilionskim minusima.

Potrdio nam je to izvor iz menadžmenta Crnogorske plovidbe koji je naglasio da preliminarni podaci pokazuju da je komapnija poslovnu 2021. okončala sa ostatkom dobiti od oko 100.000 eura.

„To je preliminarni konačni rezultat poslovanja nakon što je kompanija nedavno platila redovnu polugodišnju ratu kredita za gradnju svojih brodova kineskoj Exim banci od oko 2,62 miliona eura i izvršila obračun amortizacije i negativnih kursnih razlika u ukupnom iznosu od oko 3,1 miliona eura. Dakle, objektivni operativbni profit nam je lani znosio nešto preko 2,7 miliona eura“- kazao nam je izvor iz menadžmenta.

Ovakav rezultat postignut je samo na osnovu tri mjeseca poslovanja brodova „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ po novim, većim ugovorenim cijenama najma koje je tek u posljednjem kvartalu 2021. zahvaljujući novim ugovorima sklopljenim sa tom firmom, počeo da plaća unajmitelj tih brodova – kompanija „Sea Pioneer“ iz Londona. Do posljednjeg kvartala 2021. „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“ su inače, plovili za dnevni najam od samo 7.600 dolara po brodu što je produkt loših ugovora koje je sa „Sea Pioneerom“ u jesen 2020. napravio bivši, DPS-om predvošeni menadžment Crnogorske plovdibe. Novi Upravni odbor koji je imenovan od strane aktuelne crnogorske Vlade u ljeto prošle godine i koji čine predstavnici partija aktuelne parlamantarne večine, iskoristio je značajno poboljašnje stanja na svjetskom tržištu brodskog prostora i veliki rast vozarina za brodove za prevoz rasutog tereta kakvi su „Kotor“ i „Dvadesetprvi maj“. Stoga je, uz podršku Ministarstva kapitalnih investicija i njegovog državnog sekretara Zorana Radunovića, novi menadžment uspio da sa „Sea Pioneerom“ ispregovara i zaključi mnogo povoljnije komercijalne ugovore o tajm čarteru brodova Crnogorske plovidbe. Odbora direktora Crnogorske plovidbe inače, čine Vojislav Ilić, Damir Stojanović, Jovo Lazarević, Željko Dedijer i Nemanja Petrović.

Brod “Kotor” tako već nekoliko mjeseci plovi za dnevni najam od čak 21.500 dolara, dok je najamnina “Dvadesetprvog maja” 18.200 dolara na dan. Ugovor  tajm čarteru “Kotora” koji je trebalo da istekle ovog mjeseca, je produžen do početka marata do kada je o klasifikaciono društvo Bureau Veritas tom brodu produžilo i važenje aktuelnih papira za plovidbu, jer je “Kotor” inače, trebalo da u januaru ide na redovno petogodišnje dokovanje i remont radi obnove klase (tzv. special survey).

“Bureau Vueritas je pristao da nam produži klasu broda za tri mjeseca što nam puno znači jer zadržavamo aktuelnu visoku cijenu najma koju plaća ”Sea Pioneer”. Uz to, sa čartererom je ugovoreno da “Kotor” po isteku najma, ima trzv. redelivery odnosno da bude vraćen Crnogorskoj plovidbi u reonu Istočnog Mediterana, a ne po tzv.worldwide klauzuli što bi podrazumijevalo da unajmitelj brod mošž da nam vrati bilo gdje u svijetu. Ovako, on će u vrijeme kada “Kotor” bude morao ići na dokovanje i obnovu klase, biti u blizini nekog od brodogradilišta u Turskoj gdje nam je najpovoljnije da obavimo taj remont, zamijenimo posadu i da predstavnici tehničke službe naše kompanije posjete i obiđu brod.”- kazao je izvor “Vijesti”.

Brodu “Dvadesetprvi maj” aktuelnik najam po cijeni od 18.200 dolara dnevno ističe u maju kada i tom brodu nastupa obaveza dokovanja i pregleda radi petogodišnje obnove klase.

“Računamo da će nas ova obavezna dokovanja i remonti koštati po oko milion dolara po brodu. Od toga se po 350.000 dolara odnosi na ugradnju sistema za tretman balastnih voda UV i infracrvenim zracijma, a što je takođe međunarodna obaveza kompanije po MARPOL i drugim konvencijama da brodovi moraju imati takve sisteme.”- zaključio je izbor “Vijesti” dodajućii da menadžment kompanije već radi na iznalaženju novih ugovora o najmu brodova za period nakon završetka njihovih predstojećih remonta i obnove klase.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije