20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

“Pozornica snova” Zorana Mujbegovića u Tivtu

Pozornica SNOVA

Velika retrospektivna izložba povodom pola vijeka slikarskog rada u JU Muzej i Galerija Tivat od 17. 6. do 17. 7. 2023.

Povodom pedeset godina slikarstva tivatskog akademskog slikara Zorana Mujbegovića u JU Muzej i Galerija Tivat u subotu 17. 6. 2023. u 20 časova otvara se velika retrospektivna izložba na oba sprata izložbenog prostora. Izložbu će svečano otvoriti predsjednik Opštine Tivat Želјko Komnenović, a bokelјskoj publici će biti predočeno oko sto izloženih artefakata, remasterizovanih slika, crteža i grafika iz različitih faza i ciklusa autorskog rada, od prve samostalne izložbe 1973. godine, do onih na kojima sada radi.

Po prvi put će javnosti biti predstavlјena i monografija „Pozornica snova“ posvećena slikarstvu Zorana Mujbegovića u izdanju Matice Boke, reprezentativno izdanje koje pored odabranih reprodukcija u sebi nosi mišlјenja nekih od najvažnijih likovnih kritičara bivše Jugoslavije o njegovom radu.

Na javnom servisu Crne Gore RTCG TV 1 i satelitskom TV MNE u 21:40 će na dan otvaranja biti premijerno emitovan polusatni dokumentarac pod naslovom „Pozornica snova“.

Izložbu, čiji je kustos reditelј Rastko Šejić, kao dio postavke prati i originalna ambijentalna muzika koju je Zoran Mujbegović komponovao, kao i kratki dokumentarni film „Na veslu priča: Otimanje života“ čiji je Mujbegović protagonista.

Zoran Mujbegović rođen je 7. 2. 1950. u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića. Samostalni je umjetnik od 1975. godine. Izlagao na 42 samostalne i preko 30 grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. U periodu prije građanskog rata u Jugoslaviji bio scenograf na TV Beograd, animator u studiju Centar filma, dizajner i ilustrator izdavačke kuće Jugoslovenska revija, dio višestruko nagrađivanog dizajnerskog tima Jugoslavija filma, urbanista u timu Centra za planiranje urbanog razvoja na preko 20 urbanističkih studija. Jedan je od osnivača, urednik i dizajner izdavačke kuće Arion, najuspješnijeg privatnog izdavačkog preduzeća u SFRJ. Bio je vlasnik kafića, antikvarnice, više izdavačkih kuća, uređivao i vodio program, dizajnirao svašta za svakoga. Dobitnik najprestižnije međunarodne nagrade za urbanizam Američkog instituta za arhitekturu i urbanizam 1993. godine, kao koautor projekta. Objavio je četiri romana i dvije knjige poezije.

„Pozornicu snova“ umjetnik Mujbegović je prokomentarisao: „Iako rođen u Beogradu nikada nisam izgubio ponos porijekla, po majci Sonji, iz Krtola. I gdje god živio, putovao, izlagao, skitao, pisao, komponovao, uvijek sam sa sobom i na svojim slikama nosio i donosio Krtolјsko more, taj čudesni svijet koji od djetinjstva zaplјuskuje moja Bjelila. Činjenica da sam danas u prilici da svoj cjelokupni slikarski rad prezentujem baš u Tivtu, svjedočanstvo mi je širokogrudosti naše Boke Kotorske, da ti moji tragovi četkicama imaju odjek u generacijama koje su došle i koje shvataju značaj kulturnog identiteta. Ispunjenje sna na „Pozornici snova“. Što ne znači da ne sanjam dalјe.“

Organizatori izložbe su JU Muzej i Galerija Tivat i Udruženje „Šta hoćeš“ iz Beograda, a izložbeni prostor je otvoren od utorka do nedjelje u periodu od  08h do 20h sem ponedjeljkom, kada je muzej zatvoren za posjetioce.. Građanski termini autorskog vođenja kroz izložbu su  srijedom i petkom od 19:00 časova.

Izložbu prati i bogat prateći program realizovan u saradnji sa institucijama kulture grada Tivta i Opštine Tivat:

Četvrtak 22. 6. u 21:30 časova – DTV „Partizan“ – Crnogorska premijera dokumentarnog filma „Bitlvanija“

Premijerno prikazivanje u Crnoj Gori dugometražnog (91`) dokumentarnog filma „Bitlvanija“ reditelјa i scenariste Rastka Šejića po performansu Zorana Mujbegovića o fenomenu bitlmanije u Valјevu. Razgovor sa autorima filma vodi Radovan Čeprnić, novinar i muzičar.

Suorganizator: CZK Tivat

Petak 23. 6. u 20 časova – Trg Magnolija – Cucina de Krtole

Veče posvećeno kuhinji Krtola sa plodovima mora i ribom, te romanu „Liber de Bjelila“ Zorana Mujbegovića, čije će kratke odlomke čitati učenici iz Krtola, a u razgovoru će učestvovati i Jovan Brinić, potpredsjednik Opštine Tivat.

Suorganizator: MZ Krtoli

 Četvrtak 29. 6. u 21 čas – JU Muzej i Galerija Tivat – Promocija romana „Dignuto sidro“ Rastislave Šejić

Roman jedne od osnivača Udruženja „Šta hoćeš“ izazvao je priličnu pažnju srpske javnosti i književne kritike. U toku večeri biće prikazan kratki dokumentarni film o romanu u kome učestvuje veliki broj Bokelјa, a razgovor sa književnicom vodiće Zoran Mujbegović.

Suorganizator: Gradska biblioteka Tivat

Petak 30. 6. u 12 časova – Multimedijalna sala Opštine Tivat  – 13 ambijentalnih cjelina Tivta

Razgovor o projektu „13 ambijentalnih cjelina Opštine Tivat“ iz 1985. godine, čiji je Zoran Mujbegović jedan od kreatora, a u okviru javne rasprave o novom urbanističkom planu Opštine Tivat. Uz prikazivanje projekta na video projektoru o ambijentalnim cjelinama razgovaraće arh. Milica Manojlović, sekretarka za uređenje prostora Opštine Tivat, arh. Marko Popović, glavni gradski arhitekta, i ak. slikar Zoran Mujbegović

Suorganizator: Opština Tivat

Nedelјa 16. 7. u 21 čas – JU Muzej i Galerija Tivat – Premijerna promocija poeme „Kada plivaš“ Rastka Šejića

O poemi „Kada plivaš“ koju je ilustrovao Zoran Mujbegović objavlјenoj u junu 2023. u izdanju Matice Boke iz Tivta, IK Prometej iz Novog Sada i Šta hoćeš iz Beograda, govoriće pored autora recenzenti Živojin Rakočević, pjesnik, i Želјko Komnenović, profesor književnosti, Miomir Abović, književni kritičar

Suorganizator: Gradska biblioteka Tivat, Matica Boke

Ponedelјak 17. 7. u 19 časova – JU Muzej i Galerija Tivat – Završno autorsko vođenje kroz izložbu

Umesto zatvaranja izložbe publika će imati priliku da poslednji put pogleda i komentariše postavku sa autorima.

Najčitanije