23 C
Kotor

Slušaj online radio

„Sa požutjelih stranica – kulturna baština Tivta kroz vrijeme“

Novine povodom dana opstine

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat povodom Dana opštine, 21. Novembar, svim građanima Tivta daruje publikaciju „Sa požutjelih stranica – kulturna baština Tivta kroz vrijeme“. Na dvanaest novinskih stranica prenijet je tek djelić novinskog arhiva Opštine, koji se odnosi na zbivanja u, kako se nakad pisalo, “ubavoj varošici Tivat” tokom druge polovine 19. i prvih pet decenija prošlog vijeka.

Čitaoci su u prilici  da se informišu o otvaranju prvog kina, ali i o nestašnoj dječurliji koja uznemiruje publiku tokom kino predstave 1950. godine. Tu je i reportažni zapis o svadbi u Gornjoj Lastvi, pa niz tekstova vezanih za arheološka istraživanja, slika kulturno- umjetničkog života u prvim godinama nakon II svjetskog rata.

U uvodnom dijelu uređivački tim kojeg su činili: sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Dubravka Nikčević, savjetnica za kulturu Ana Ivanovic i novinar Slavko Krstović o publikaciji kažu: “Pred vama je djelić zanimljivog opusa arhivske novinske građe, koju je za potrebe Opštine Tivat prikupljao i sintetizovao Slavko Krstović. Izdvojili smo tekstove iz kulture i kulturnog stvaralaštva, u kojima, sigurni smo, svako će pronaći nešto zanimljivo, te naučiti nešto novo iz prošlosti Tivta. Mi smo uživali čitajući na stotine priča i novinskih tekstova iz svih oblasti društvenog života toga vremena, i čini nam se postali bogatiji za cijeli jedan period iz prošlosti našeg grada. Odlomci koju su pred vama su originalni tekstovi iz tog perioda, kao i fotografije, koje govore više od riječi. Želimo da i vi, čitajući ove požutjele strane iz kulturne baštine Tivta, kroz stare novinske tekstove, još više zavolite Tivat danas.“

Izdavač publikacije „Sa požutjelih stranica- kulturna baština Tivta kroz vrijeme“ je Opština Tivat – Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti, a grafički dizajn potpisuju „Brand New Tivat“ i Dragana Nikolić.

PDF verziju publikacije možete preuzeti ovdje

Najčitanije