16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Pravoslavni vjernici slave Badnji dan

Badnji dan

Pravoslavni vjernici danas slave Badnji dan, koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik, Božić – rođenje sina Božjeg Isusa Hrista.

Badnji dan je dobio ime po badnjaku koji se, prema drevnom običaju, sa prvim sutonom, unosi u dom uz poseban ritual. Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo.

Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu u kojoj je rođen Isus.

SPCO Kotor – raspored bogosluženja

Badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rođenja.

Badnji dan 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar.

Srpska pravoslavna crkvena opština kotorska obavještava o bogosluženjima povodom Božića (7. januara 2023.g.):

„Na Badnji dan (petak 6. januar) u 10 h je Sveta liturgija u crkvi Sv. Nikole u Starom gradu, u 18 h je Večernje uz nalaganje dječjeg badnjaka u porti crkve (Sv. Nikole), a u 22 h Veliko povečerje uz nalaganje badnjaka (na trgu ispred crkve Sv. Nikole).

Na Božić (subota 7. janauar) u 8 sati su liturgije u crkvama Sv. Luke (Stari grad) i Sv. Vasilija Ostroškog (Dobrota). U 10 h je Sveta liturgija u crkvi Sv. Nikole (Stari grad), a u 18 h Večernje.

Na drugi dan Božića (nedjelja, 8. januar) u 8 h je Sveta liturgija u crkvi Sv. Vasilija Ostroškog u Dobroti. U 10 h su liturgije u crkvama Sv. Nikole (Stari grad) i Svetog Petra Cetinjskog na Prčanju. U 18 h je Večernje u crkvi Sv Nikole u Starom gradu.

U ponedjeljak 9. januara na praznik Sv. Stefana u 10 sati je Sveta liturgija u crkvi Sv. Nikole u Starom gradu“.

Najčitanije