21 C
Kotor

Slušaj online radio

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori slave Uskrs u svojim domovima

Uskrs – foto Stevo Vasiljević/Pobjeda

Pravoslavni vjernici u Crnoj Gori slave u Uskrs u svojim domovima, a dvije pravoslavne crkve uskrsne vjerske obrede održale su bez vjernika.

Mjere koje je donijela vlada u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa zabranjuju napuštanje domova nedjeljom nakon 11 sati, a vjerski obredi mogu se održavati isključivo bez prisustva građana.

Crnogorska i Srpska Pravoslavna Crkva pozvale su ranije vjernike da ovaj blagdan provedu kod kuće uz poštivanje zdravstvenih mjera.

Mitropolit Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori Amfilohije liturgiju je sa svećenstvom služio u manastiru Svetog Vasilija ostroškog, gdje se molio „za sve one koji ne mogu prisustvovati bogosluženju, ali i za sve oboljele od koronavirusa, liječnike i medicinsko osoblje koje o njima brine“.

Srpska Pravoslavna Crkva je od početka ove godine pa do pojava koronavirusa organizirala prosvjedne šetnje, protiveći se na taj način zakonu o slobodi vjeroispovjesti koji regulira pitanje vlasništva nad vjerskim objektima u Crnoj Gori, pa je u tom kontekstu mitropolit Amfilohije u uskrsnoj poruci poručio da su „ideologija sadašnje vlasti i njena nauka zasnovane na bezbožnoj bogomržnji i revolucionarnoj bratomržnji koja je trovala i truje čitava pokoljenja već 70 godina“.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je vjernicima da slavljenje Uskrsa kod kuće s porodicom pokazuje odgovornost prema sebi i najmilijima.

„U ove dane velikog iskušenja dužni smo se povinovati i strogo se pridržavati naredba Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti. Ne odazivajte se na pozive neodgovornih zlonamjernih svećenika beogradske patrijaršije koji pozivaju vjernike na liturgije za Usrks“, poručio je mitroplit Mihailo u poslanici.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović u uskrsnoj je čestitki rekao da nije vrijeme za daljnja antagoniziranja, već za slogu i razumno traženje puteva iz nevolje koja nije mimoišla ni Crnu Goru, misleći pritom na pandemeiju koronavirusa.

„Vjerujem da pred ozbiljnim izazovima, u teškom vremenu, svi imamo volje, htijenja i odgovornosti da se izdignemo iznad podjela i razlika, i spremnosti da složno dajemo doprinos prevladavanju ovog velikog problema, kao i ekonomskih i socijalnih posljedica koje sobom nosi“, poručio je Đukanović u uskrsnoj čestitki.

Najčitanije