13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Prčanj – Gosti se kupaju na plaži gdje se izliva hlorisana voda iz bazena

Tragom dojave čitalaca našem portalu da se otpadne vode slivaju sa Šarene gomile u more – Prčanj, istražili smo…


Zbog stare kanalizacione infrastrukture u Boki Kotorskoj često se dešavaju izlivi otpadnih voda u more – obično se radi o atmosferskim tokovima, ali nikad se ne zna šta sve voda ispod zemlje usput pokupi. Nedavno je jedan turista na plaži ispod ulice “Šarena gomila” snimio i na fejsbuk objavio fotografiju izliva iz kanalizacionog otvora, ispod koga se kupaju i sunčaju skoro svi iz tog  naselja, pa i prolaznici, ako nađu mjesta. Napisao je da se iz otvora čak osjeća i neugodan miris, te izrazio zabrinutost, s obzirom da se na toj plažici igra mnogo djece. To je bilo neposredno nakon kratkotrajnog pljuska, kakvih ovih dana ima često.

Provjerili smo idućega dana ujutru, ali tog izliva više nije bilo, šljunak je upio svu prljavu vodu. U razgovoru sa prisutnim turistima koji borave na “Šarenoj gomili” saznajemo da iz obližnje vile iznad plaže, poviše lokalne ceste koja vodi ka brdu, u ovaj kanal s vremena na vrijeme ispuštaju vodu iz bazena.

-Dešavalo se i ranije da kada ispuštaju vodu iz bazena na ovoj plaži bude vidljiv taj izliv. Ne znam kako mogu da ispuštaju takvu vodu u more, ako je ona hlorisana, to nije dozvoljeno, kaže jedan od prisutnih na plaži.

 Pratili smo stanje i treći dan, u subotu, 5. avgusta ujutru, nakon kiše koja je naglo pala, te vidjeli da je bujica sa brda napravila rov kroz šljunak, slivajući se kroz ovaj kanal u more.   Postoji još jedan kanal lijevo od ovog, koji često tokom kišnog perioda bude zatrpan pijeskom- što onim nanešenim sa brda, što ovim koga valovi vrate na obalu.

U špicu sezone ova plaža, nasuta bijelim šljunkom donešenim iz kamenoloma, prebukirana je gostima koji su smješteni u brojnim apartmanima izgrađenim tokom zadnjeg desetljeća. Čini se da nema dovoljno mjesta za sve, ali gostima izgleda i ne smeta da sjednu i legnu na šljunak gdje se očigledno izlivaju otpadne vode (a kućni  ljubimci nesavjesnih vlasnika ostavljaju ovdje svoj izmet).

Veoma posjećena plaža

Gazde koji izdaju sobe i apartmane i bave se turizmom, pak, ne brinu o tome da li će njihov gost imati prostora da stavi svoj peškir na plažu i da se na miru okupa i osunča tokom svog odmora- važno je da je platio smještaj.

Posebno je pitanje dugo već najavljivana izgradnja kanalizacionog sistema duž obale Prčanja i Stoliva, zbog čega se još uvijek sve otpadne vode iz bujičnih kanala ulivaju u more. Pritom, kako su nam ranije objašnjavali iz JP Vodovod i kanalizacija, pored zastarjelih, zarđalih cijevi, postoje brojni nelegalni priključci septičkih jama novosagrađenih kuća-vila, montirani na ove atmosferske odvode, te se kišnica miješa sa prljavštinom i sliva kanalom niz padinu. More prima sve i reciklira sve, ali,  dokle će- ne znamo.

Morski biodiverzitet ugrožen je sa svih strana- bukom sa motora kruzera, vidljivim otpadom i nevidljivim hemijskim supstancama koje se ulivaju u more, kao i nasipanjem plaža i uzurpacijom prostora zarad profita, a na račun uništavanja “ribljeg svijeta” i prirodnog okruženja.

/M.D.P./

Najčitanije