15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Koliko koštaju turističke atrakcije u Crnoj Gori, a koliko u regionu?

Žičara Kotor – Lovćen

Ljepota je u oku posmatrača, a oči gotovo svih koji su ikada vidjeli Bokokotorski zaliv kažu da je neponovljiv biser i nešto najljepše što su ikada u životu doživjeli. Razglednica sa vidikovca na Lovćenu sa kojeg se pruža jedinstvena panorama Boke obišla je svijet.

Od 14. avgusta, stanovnici Crne Gore i turisti imaće priliku da iz gondole, žičarom, vide pejzaž za ponos. Crna Gora dobija žičaru od Kotora do Lovćena.

Iako ama baš niko ne spori o kakvoj ljepoti je riječ, na društvenim mrežama se, odmah nakon objave cjenovnika vožnje, povela polemika da li je cijena previsoka ili nije.

Za vožnju žičarom u jednom smjeru za odrasle potrebno je izdvojiti 13 eura, dok je cijena povratne karte 23 eura. Cijene dječijih karata su značajno niže, pa vožnja žičarom u jednom smjeru košta sedam eura, odnosno 12 eura za oba smjera. Za djecu mlađu od dvije godine predviđena je gratis vožnja. Povoljnosti su definisane i za OSI, pa će cijena karte u jednom smjeru iznositi 7 eura, odnosno 12 eura za oba pravca.

Kako CdM saznaje, u narednom periodu biće omogućeni i specijalni porodični paketi za građane Crne Gore. Takođe, vlasnici Mastercard platnih kartica u periodu od otvaranja žičare do 15. septembra mogu ostvariti umanjenje cijene u iznosu od pet eura za svaku kupljenu kartu.

Popusti važe za plaćanja Mastercard platnim karticama koje su izdale sve banke u Crnoj Gori, Srbiji i Bosni i Hercegovini, bez obzira na tip kartice.

Broj vožnji plaćenih istom Mastercard debitnom karticom nije ograničen, odnosno korisnik kartice ima pravo na umanjenje cijene karte, čak i ukoliko se vozi žičarom više puta u periodu trajanja kampanje.

Uporedili smo cijene

Na društvenim mrežama mogu da se pročitaju komentari da je cijena visoka te da ima žičara u regionu koje su značajno jeftinije.

Građani komentarišu i to da morate platiti povratnu kartu, računajući na to da, s koje god strane da krenete, da se na tu tačku morate vratiti, a da je to, ako se dvoje odluče za vožnju, previše novca.

Međutim, sa druge strane, ima i i onih koji pobijaju ove navode i kažu da cijena nije previsoka, navodeći primjere brojnih žičara širom Evrope, gdje je panoramska vožnja gondolama znatno skuplja nego što će to biti slučaj sa crnogorskom. Takođe, na društvenim mrežama pišu i da širom Evrope postoje žičare koje naplaćuju više za mnogo “manje unikatne ljepote”.

Za ležaljke izdvajamo od 30 do 200 eura

Oni koji smatraju da cijena nije previsoka kao argument navode i to koliko ćete platiti plažni mobilijar na crnogorskom primorju, navodeći cijene samo para ležaljki od 30 pa do 200 eura, zavisno od plaže koju birate.

Takođe, na društvenim mrežama građani upoređuju i cijenu naše sa zlatiborskom žičarom, ističući da je ona u susjednoj Srbiji dosta jeftinija, 10 eura.

Žičara Dubrovnik

Ipak, valja reći da su, bez obzira na to da li se cijena vožnje čini previsoka ili ne, to ipak neuporedive kategorije.

Žičara „Kotor-Lovćen“ vs Dubrovačka žičara

Evo i zašto. Bokokotorski zaliv je najljepša slika ovog dijela svijeta. Planine, Jadransko more, zaliv, tvrđave, grad Kotor kao dio UNESCO baštine i Nacionalni park Lovćen, čine ovaj predio atrakcijom koja će nas dodatno pozicionirati na svjetskoj mapi lokacija za posjetiti.

CdM je uporedio cijene sa žičarom sa kojom je to najlogičnije učiniti – žičarom u Dubrovniku.

Cijena povratne karte za žičaru u Dubrovniku košta 27 eura, odnosno četiri eura više od crnogorske. Dubrovnik je takođe dio UNESCO baštine, ali, poređenjem ova dva objekta dolazi se do zaključka da je riječ o znatno drugačijim turističkim atrakcijama.

Evo i direktnog poređenja dvije žičare.

DUBROVAČKA ŽIČARA:
Visinska razlika: 450 metara
Dužina trase žičare: 778 metara
Trajanje vožnje: četiri minuta
Broj gondola: dvije
Maksimalni kapacitet po gondoli: 32 putnika
Cijena: 27 eura za povratnu kartu

ŽIČARA KOTOR – LOVĆEN:
Visinska razlika: 1.316 metara
Dužina trase žičare: 3.900 metara
Trajanje vožnje: 11 minuta po jednom pravcu, odnosno 22 minuta ukupno u povratnoj vožnji
Maksimalna brzina: 6 m/s
Broj gondola: 48
Maksimalni kapacitet: 1.200 putnika po jednom satu

Cijena: 23 eura za povratnu kartu

Prema informacijama iz kompanije Žičara „Kotor-Lovćen“, ovo je projekat koji je bio pravi infrastrukturni poduhvat, i da je njegova vrijednost značajno premašila planiranih 20 miliona eura.

Žičara Kotor – Lovćen

Na kompleksnom terenu i obroncima Lovćena koji je diktirao troškove, na obodu UNESCO zone, sve do Nacionalnog parka Lovćen, projekat je podrazumijevao godine pripreme u smislu pribavljanja neophodne dokumentacije, složenog projektovanja, kao i učešće jednog od najrenomiranijih kompanija u oblasti „ropeway“ sistema u procesima projektovanja, izgradnje i testiranja – italijanske kompanije Leitner.

Kako su i ranije saopštili, ugrađena je trenutno najbolja dostupna oprema na svjetskom nivou.

Istražili smo i koliko novca treba izdvojiti za druge crnogorske atrakcije.

Crna Gora obiluje prirodnim ljepotama, a turisti, posebno, vole adrenalinske momente koji se pružaju na više lokacija, najviše na sjeveru Crne Gore.

Rafting-river-Tara – foto NTO CG

Tako, recimo, oni koji žele isprobati zip line potrebno je da izdvoje od 15 eura po osobi, koliko je onaj na Njegušima – NP Lovćen (420 m) do 45 eura koliko je potrebno izdvojiti za zip line kod Mosta na Đurđevića Tari.

Rafting Tarom se kreće od 45 eura po osobi dnevno. Ukoliko volite paraglajding, a to želite da iskusite u Budvi, cijena je oko 100 eura.

U Trebinju ćete za to zadovoljstvo takođe izdvojiti sličnan iznos novca.

Ne govoreći o tome da li su cijene visoke ili ne, procjenjujemo da za poseban doživljaj, baš svugdje u svijetu, pa i kod nas, potrebno je izdvojiti određenu svotu novca.

/Miraš Dušević – CdM/

Izvor:CdM

Najčitanije