18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prebukirani Neum puca po šavovima

Neum

Za potvrdu stare pučke poslovice o tome kako “jednom osvane tek kad drugom omrkne” ne treba ići daleko: dovoljno je otputovati u susjedni Neum, gdje se u jeku koronakrize suočavaju s nezapamćeno uspješnom, rekordnom turističkom sezonom.

Iako se i Dubrovnik u avgustu može pohvaliti s nešto punijim kapacitetima, aktualni se neumski stupanj popunjenosti smještajnih kapaciteta vjerojatno neće nikad dosegnuti. Jer, dojam je da su su državljani cijele BiH preselili upravo u Neum, a s njima i brojni državljani Srbije. Ipak, izostali su tradicionalni gosti iz Češke, Mađarske, Poljske, Koreje i Slovačke, piše Slobodna Dalmacija.

Za dolazak u Neum niko ne treba niti tko traži negativni korona- test. Stoga su Neum izabrali mnogi koji ne mogu ljetovati u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Turskoj ili Grčkoj. Tvrde: u Neumu nema teorije za koronu, nitko nikoga ne “šljivi” 5 posto, nema teorije da se bilo tko razboli! Mi smo “korona free” i ne treba nam socijalna distanca jer već imamo kolektivni imunitet!

Zadržati status sigurnog odredišta Neumu je jamstvo uspješne sezone. Voditeljica Turističkog ureda Neuma Ankica Bogdanović ističe da su i sami iznenađeni:- Imamo nikad brojnije goste iz Srbije i Vojvodine. Ludost je da ih agencije od tamo dovode i na jednodnevne izlete! Ranijih su godina najčešće dolazili autobusima, a ove sezone osobnim vozilima. Stoga su gužve velike i bili smo primorani odlučiti da nema zaustavljanja u Neumu onome tko nema rezervacije!

Doista, bosanskohercegovačka rivijera ima, nakon Monaka, najkraću morsku obalu u Europi. Ta je obala ovog ljeta vjerojatno najgušće napučena turistima. Brojem gostiju su iznenađeni i ljubazni domaćini, a procjene se kreću od 16.500 do čak 20 tisuća gostiju! Vidljivo je to na svim plažama, posebno onim pješčanim, ispod hotela, gdje su kupači doslovce jedan na drugome. Slično je i na betonskim, nažalost jednako neurednim plažama gdje nitko ne poštuje preporuku o međusobnom razmaku od najmanje metar. Ali, to je samo preporuka, ne i odluka te redari ne mogu niti imaju temelj za kažnjavanje neopreznih gostiju.

I dok su do jula najviše tražili sobe koje su 20 KM dnevno po osobi, u avgustu se većinom traže apartmani i cijene su “napuhane”: za tri noći se traži 200 eura. Ali, ni polovica prosječne BiH- mjesečne plaće nije prepreka za doći u Neum. Tvrde to i studenati iz Tuzle Mersed Herić, Senad Alihodžić, Almin Hadžić i Ramadan Hamzić:

– Kad podijelimo troškove, sve se može. Dolazimo godinama, a najskuplje je vikendom. Da možemo duže ostati, isposlovali bi i popust. Ovog su ljeta najveći problemi nemogućnost odlaska na Makarsku rivijeru ili na izlet u Dubrovnik. Nema ni prave zabave; diskoteke ne rade, a živu mjuzu imaju tek rijetki objekti. Ali, važno je da smo se okupali, osjetili more i osunčali- kažu nam.

Nismo imali vremena doznati hotelske cijene, ali su svi hoteli dobro popunjeni i zahvaljujući popustima. Privatni je smještaj skuplji nego lani a umirovljeni građevinar Husein i domaćica Derva Mesihić iz Gradačca koji već sedmu godinu dolaze kod iste gazdarice kažu:

– Ove je godine skuplje nego lani: za četiri smo noći platili 400 KM. Zbog gužvi sada za bolji apartman traže i 150 KM dnevno! Najviše mi smeta to što nitko ne čisti plaže. Možda i čiste, ali čistače još nismo vidjeli! Nedostaju tuševi, kabine za presvlačenje i barem jedan javni WC svakih 500- 800 metara!

/A.Kalajdžić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije