21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Predavanje o nesvakidašnjem životu porodice pomorskih avanturista

KLI-KLI na mulu ribarske zadruge u Baošićima

Predavanje o tridesetjednogodišnjem putovanju jedrilice “Kli-Kli”oko svijeta održaće se u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, u petak 14.maja, sa početkom u 19 sati.

Dvojarbolni keč dug 12 metara „Kli-Kli“, jedan od tri najpoznatija broda jugoslovenske tzv. rekreativne nautike. Uz „Besu“ Jože Horvata i „HIR 3“ Mladena Šuteja i „Kli-Kli“ je rijetka ex-YU jedrilica-krstaš koja se može pohvaliti time da je oplovila svijet. Ovim brodom je beogradska porodica Kojadinović, duže od tri decenije krstarila svjetskim morima i sa njime skoro pa opisala puni krug cirkumnavigacije oko Zemljine kugle.

Na predavanju u Kotoru biće riječi o nesvakidašnjem životu i nautičkom poduhvatu ove neobične porodice pomorskih avanturista i entuzijasta i  ne tako davnim vremenima koja su opisana kroz obimnu dokumentaciju, putopisne knjige i zaostavštine jedrilice “Kli-Kli“.

Podsjetimo naš portal je krajem septembra prošle godine objavio interesantnu reportažu o jedrlici pod naslovom Neumorni svjetski putnik „Kli-Kli“ skrasio se u Novom.

Izvor:S.L.

Najčitanije