14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Predlažemo za čitanje

Knjižara So
Knjižara So

Simbolično već ulazimo u period praznovanja Uskrsa, koji ove godine pada u isti dan i pravoslavcima i rimokatolicima. U saradnji sa Knjižaro So predlažemo preporuke za čitanje naredne sedmice, koje će ovoga puta napraviti mali odmak u odnosu na vladajuću poplavu beletrističkih naslova, i ponuditi naslove iz čak 7 oblasti. Pazimo…

Suđenje Isusu, pravni aspekti Željka Stepanovića knjiga je u kojoj ćemo naći odgovore na pitanja: Da li je proces protiv Isusa bio zakonit? Zašto je Isusu suđeno pred tri različita suda? Da li su dokazani navodi optužnica? Koja krivična djela su mu pripisana? Ova tema je već dugo predmet biblijskih, antropoloških i društveno istorijskih istraživanja ali, po mišljenju brojnih kritičara nijedno nije tako sveobuhvatno i iscrpno kao ovo. Uostalom, Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu nagradio je Stepanovića za ovaj rad.

Dragan Gaga Nikolić umjetnička je biografija legendarnog glumca i jugoslovenske kulturne ikone. Priču o glumačkim i intimnim svjetovima velikana kinematografije, teatra i televizije, ispričali su doajeni scenskog i kritičkog stvaralaštva: akademik Dušan Kovačeveć, filmski kritičar Milan Vlajčić kao i mnogi reditelji, između ostalih, Paolo Mađeli, Zdravko Šotra, Slobodan Šijan. Iz sazvučja njihovih glasova i antologijskih fotografija oblikovano je jedinstveno svjedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i najvoljenijeg glumca uz čije su uloge odrastale generacije. Izdavač je Laguna.

Prava Rebeka autorke Ane Keri knjiga je za tinejdžere. Glavna junakinja Rebeka ima 14 godina, živi u Dablinu i ima svoj rok bend. Njena mama je poznati pisac ali Rebeku ne zanimaju njene dosadne knjige za odrasle. Ali, kada napiše knjigu o djevojčici Rebekinih godina svi pomisle da se radi upravo o njoj. Najgore od svega je što tako misli i raznosač novina, najzgodniji momak koga je Rebeka vidjela u svom životu. Njena suparnica Karen ne prestaje da joj se podsmijeva u školi. A sve to u toku važnih priprema a Festival klupskih bendova. Izdavač je Kreativni centar.

Nauči da programiraš Maksa Vejnrajta knjiga je koja će pomoći djeci da nauče korisne stvari o programiranju kao i o kompjuterskim jezicima za početnike. Autor nam predstavlja osnovne pojmove programiranja, korak po korak. Prateći precizna uputstva naučićemo mnogo o ovoj temi i usavršiti se dovoljno da ćemo biti u stanju napraviti svoj sajt. Naučićemo takođe kako da koristimo logo, da pravimo igre u skraču, da pravimo programe u pajtonu, da eksperimentišemo s HTML-om i koristimo javaskript kako bi napravili interaktivne inetrnet stranice. Kroz cijelu ovu priču vodi nas simpatični robot Ejdu. Izdavač je Laguna.

Najljepši dalmatinski interijeri je priručnik u kome ćemo pronaći najoriginalnija idejna rješenja za kuhinje, blagovaonice i dnevne boravke. Već više vjekova enterijeri starih dalmatinskih kamenih kuća fasciniraju nas svojom poetičnošću, slikovitošću i beskrajnim pričama. Ambijenti tih stoljetnih kamenih ljepotica prepuni su domaćeg ugođaja, topli i prisni, podsjećaju nas na djetinjstvo i vrijeme prožeto nostalgijom. Ovako uređeni enetrijeri u kulturu stanovanja unose udobnost u emocionalnu toplinu. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Evropska unija otuđena država knjiga je u kojoj nam autor Vasilis Koronakis opisuje najmoćniji birokratski sistem u svijetu koji upravlja životima pola milijarde ljudi. Kada se govori o Biselu kao „gradu grijeha“, ne misli se na drogu, prostituciju ili mafiju. Misli se na grehove prema sjajno zamišljenom projektu koji se pretvorio u Evropsku uniju. Nako 23 godine rada u novinarstvu, autor je osjetio da se njegova nada u bolje sutra povlači pred moćnim silama unutar struktura EU. Taj birokratski centar razobličen je na stranicama ove knjige kao svojevrsna država u državi. Izdavač je Laguna.

Čudesna dela prirode knjiga je velikog, enciklopedijskog formata koja će nas povesti na nezaboravno istraživačko putovanje do najčarobnijih mjesta na planeti, kao što su planina Roraima u Venecueli, Nijagarini vodopadi, veliki koralski sprud u Australiji, vodopadi Iguasu u Argentini, kanjon Antilopa u SAD i libijska  pustinja uz obilje izvanrednih fotografija i zanimljivih opisa mitskih predjela, neistraženih krajeva, čuda i fenomena prirode. Ova knjiga pokušava da podigne svijest šire publike i da pomogne čitaocima da otkriju i razumiju ljepotu naše planete. Izdavač je Mladinska knjiga.

 

Najčitanije