27.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Prednovogodišnji ugođaj za Vratlom

Protekle nedelje bura i debeli minus nisu omeli preko 120 učesnika četvrtog izdanja „Kićenja kleke“, događaja koji kod planinarskog doma „Za Vratlom“ već tradicionalno organizuje planinarski klub „Subra“.

Posjetioci su bili iz sve tri bokeljske opštine, a najbrojniji su kao i obično bili članovi planinarske sekcije pri OŠ „Milan Vuković“ iz Herceg Novog, predvođeni učiteljicama, kao i podmladak koji je doveo i odred izviđača „Orjen“. Takođe, bilo je  dosta roditelja sa djecom i planinara. Najmlađi su se najviše radovali trenucima posvećenim kićenju kleke, ali tu su bili i ostali sadržaji na otvorenom, kao i u prijatno zagrijanim domskim prostorijama.

Kićenje kleke

Događaj na Orjenu nas vraća u vremena kad se u čitavoj Boki Kotorskoj za praznike kitila kleka (smreka, ili šmreka), odnosno lovorika. Ovom prilikom na pravim zimskim temperaturama podijeljeno je nekoliko velikih lonaca toplog čaja, ali najbolje zagrijevanje je bila igra na otvorenom i obilazak okoline. Uprkos hladnoći, dio posjetilaca je iskoristio izlazak i za posjetu okolnim vrhovima, Siljeviku, Subri, Grabu i Kamenskom kablu.

Da bi događaj do kraja protekao u pravoj prazničnoj atmosferi postarali su se Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport opštine Herceg Novi i Jokina kužina, koja je za ovu priliku napravila na licu mjesta više kilograma priganica.

Najčitanije