21 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednici opština Herceg Novi i Tivat se upisali u knjigu žalosti

Komnenović, Dojčinović, Katić

Predsjednici opština Herceg Novi i Tivat, Stevan Katić i Željko Komnenović, upisali su se danas u knjigu žalosti koja je otvorena u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Herceg Novom povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja.

Katić i Komnenović kazali su da je odlazak patrijarha Irineja tužan trenutak za sve pravoslavne vjernike u Boki Kotorskoj, Crnoj Gori i cijelom regionu.

“Skoro nas je napustio i mitropolit Amfilohije, to su dva velika gubitka za Srpsku pravoslavnu crkvu u samo dvadeset dana. Upisom u knjigu žalosti željeli smo da i na ovaj način odamo počast blaženopočivšem patrijarhu Irineju”, kazao je Katić.

Komnenović je podsjetio da je Patrijarh prošle godine posjetio naš kraj, kada je prisustvovao sabranju u Grblju.

“Dosta pravoslavnih vjernika je bio duhovno i emotivno vezano za gospodina Irineja, koji je svjedočio hrišćansku misao pomirenja, neutralnosti i međuvjerskog sklada, a to su vrijednosti koje se baštine u našoj Boki”, rekao je Komnenović.

Predsjednike opština Herceg Novi i Tivat u Generalnom konzulatu je dočekao konzul Zoran Dojčinović, koji im se zahvalio. Informisao je da građani Crne Gore od juče mogu da se upišu u knjigu žalosti u Ambasadi Srbije u Podgorici i Generalnom konzulatu u Herceg Novom. Knjiga žalosti će biti otvorena i danas i sjutra od 11 do 15 sati.

Knjiga žalosti

Konzul je istakao da se prilikom odavanja pošte preminulom patrijarhu poštuju sve epidemiološke mjere propisane od strane Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

U Herceg Novom je danas Dan žalosti zbog upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Irineja. Dan žalosti obilježava se isticanjem zastave na pola koplja na zgradi Opštine Herceg Novi, zgradama javnih ustanova i privrednih društava čiji je osnivač Opština I objektima mjesnih zajednica. Elektronski i drugi mediji, organizatori javnih programa i sadržaja dužni su da svoje programe i sadržaje prilagode Danu žalosti.

Najčitanije