4 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava „Jelena, žena koje nema“ premijerno odigrana u Kući Iva Andrića

Predstava u Kući Iva Andrića

Premijera predstave “Jelena, žena koje nema“, urađene po istoimenoj pripovjetki Iva Andrića, upriličena je sinoć u Kući nobelovca u Herceg Novom.

Publika koja je ispunila dvorište Andrićevog doma aplauzom je pozdravila izvođenje Tihomira Stanića, Ivane Žigon i Marte Šćekić, a u uvodnom dijelu je o Andriću i predstavi govorio profesor Goran Bjelanović.

Dramatizaciju i režiju predstave uradila je Ivana Žigon, koja je nakon premijere istakla da je ovo djelo veoma aktuelno, a namjera im je bila da predstavom „probude Andrića“.

Predstava u Kući Iva Andrića

„Goran Bjelanović je rekao da je zaista podvig od jedne gotovo poezije, od „Jelene, žene koje nema“ stvoriti predstavu. Međutim, bilo je jako inspirativno i na kraju se samo pisalo, a da ne pričam kako se u ovoj kući oživjelo. Jednostavno, sve nam je išlo od ruke“, kazala je Žigon i dodala da su uživali dok su u „Andrićevu kuću vraćali njegove snove“.

Ona se zahvalila glumcu Tihomiru Staniću na ovoj saradnji i što je svoje slobodne dane „podario Andriću“. Kako dodaje, predstava je završena omiljenom Andrićevom pjesmom, „Kad ja pođoh na bembašu“, za koju kažu da je pjevana u Štokholmu kada je pisac dobijao Nobelovu nagradu.

Predstava u Kući Iva Andrića

„I aplauzi koji su bili dugi, i to što je publika stajala, to je divno, ali to što jedno vrijeme nisu htjeli da odu, to je meni najljepše, kad ne želiš da se rastaneš sa nekim“, istakla je Žigon.
Tihomir Stanić već duže od 20 godina govori Andrića, pojavio se u ulozi pisca u raznim televizijskim serijama, a trenutno priprema realizaciju serije „Nobelovac“ u kojoj će još jednom igrati lik velikog stvaraoca. Kako je kazao, svih ovih godina sa velikom preciznošću i odgovornošću pristupa pripovijedanju i tumačenju Andrića, a danas ima prednost da ga publika prepoznaje u toj ulozi.

Predstava u Kući Iva Andrića

„Bilo mi je zanimljivo da u predstavi koju je Ivana osmislila malo odstupimo od slike koju imamo o Andriću kao otmenom, decidiranom, pravom gospodinu. Doduše, nismo odstupili nego smo ga prikazali u intimnim trenucima, u časovima nesanice i to je malo drugačija slika od one na koju smo navikli. Mislim da na to, ne samo da imamo prava, već je to meni bio jedan veliki izazov i drago mi je što sam uspio da nađem vrijeme da se odazovem Ivaninom pozivu. Poslije večerašnje predstave, siguran sam da sam ispravno postupio“, rekao je Stanić.

Najčitanije