7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – “Kolo bez granica” će okupiti 300 mališana iz šest zemalja

Panorama – Tivat – centar

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Boka, Tivat će od 24-28. avgusta biti domaćin drugog izdanja Međunarodnog dječjeg festivala folklora “Kolo bez granica,” koje će okupiti oko 300 folkloraša iz šest zemalja.

“Program je posvećen kulturnoj transmisiji, edukaciji i zbližavanju, učiniće naš grad prepoznatljivim prijateljem dječje zajednice, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu,” poručuje direktor MDFF Kolo bez granica, Vidak Božović, objašnjavajući da će mladi tivatski folkloraši dočekati vršnjake iz drugih gradova Crne Gore, ali i Abanije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Srbije.

“Naša misija je uspostavljanje, razvoj i jačanje prijateljskih odnosa među državama, promovisanje kulturne saradnje dječje zajednice, podsticanje očuvanja i njegovanja tradicije i kulturnog nasljeđa, multietničnosti i multikulturalnosti među djecom. Nakon dvije godine pauze uslijed pandemije, nastavljamo sa organizacijom festivala koji je svoje prvo izdanje imao u ljeto 2019.godine” poručuju iz KUD-a Boka, zahvaljujući se zajednici koja ih je podržala da ustraju.

Više od 300 mališana imaće priliku da tivatskoj publici i gostima predstave rezultate svog marljivog rada. Dok nastupi i kulturna razmjena predstavljaju centralnu tačku programa, podjednako važnu ulogu imaju i edukativne aktivnosti, poručuje Božović, najavljujući da će u okviru festivala biti organizovane i radionice sa afirmisanim performerima, što će biti sjajna prilika za razvoj novih znanja i vještina kog mladih igrača kojima je povećen festival, uzrasta od 10 do 14 godina.

Festivalski program podrazumijeva javne nastupe na otvorenom, uključujući najreprezentativnije lokacije u gradu- gradsku rivu Pine, ljetnjikovac Buća-Luković i marinu Porto Montenegro.

Gosti iz drugih zemalja u Tivat stižu u srijedu, 24.avgusta. Nakon Međunarodne festivalske parade koja će biti održana od 19.30 sati na potezu od Porto Montenegra do glavne gradske rive, MDFF Kolo bez granica biće svečano otvoren u četvrtak, 25.avgusta u 20.30 sati na Pinama.

Osim festivalskih aktivnosti- izložbi kostima, performansa na različitim lokacijama, zajedničkih parada, edukativnog programa, za mlade folkloraše pripremljen je i bogat zabavni program. Pored igara bez granica na plaži i žurki, učesnike očekuju i vođeni obilasci Tivta i okoline, kao i krstarenje Bokokotorskim zalivom.

Centralne programske aktivnosti održaće se na gradskoj rivi Pine:

ČETVRTAK, 25. AVGUST

19.30 – Međunarodna festivalska parada

20.30 – Ceremonija otvaranja festivala i koncerti na rivi Pine

PETAK, 26. AVGUST

19.00 – Folklorna radionica na rivi Pine

21.30 – Revija narodnih kostima Crne Gore

SUBOTA, 27. AVGUST

19.30 – Festivalska parada ulicama grada uz kratke performanse

20.30 – Gala koncert na rivi Pine

Najčitanije