23.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava “Krst sa petokrakom” u Tivtu

Krst sa petokrakom

Predstava “Krst sa petokrakom”, koju je po tekstu Velizara Radonjića režirao Zoran Rakočević, biće izvedena u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat u četvrtak, 07. marta sa početkom u 20 sati.

Dramski tekst sublimira unutar jedne porodice i jednog pokušaja sahrane sve boljke političkih i drugih krađa i interesa, demistifikujući vješto jad i čemer ,,trgovina” takve vrste u našim tranzicijskim zemljama, koje demokratiju shvataju na poseban način.

Prema riječima pisca “Krst sa petokrakom” je obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva, sa preciznom dijagnozom koja upućuje na ozbiljne boljke sistema. Tranzicija je na Zapadnom Balkanu donijela novo vrijeme, a novo vrijeme i nove običaje. Novi običaji nalažu da narodu ne smiješ da kažeš istinu. Smiješ sve, samo istinu ne smiješ. Moraš da ih lažeš, da im ponudiš nadu, da im obećaš snove i što je taj san manje moguć, prije će da povjeruju u njega, što ih više lažeš više će da ti vjeruju. Ovo je moj krst koji između scila i haribdi naše svakodnevnice i uz Golgotu tranzicije nosim kao predskazanje.

Prema riječima reditelja, iako je nakon rasparčavanja jedine civilizovane i uspješne države na ovim prostorima teško rasuditi koji je društveni element više štete nanio ovom nefunkcionalnom sistemu, ipak je stava da su društveno-političke elite te koje su nas u jurnjavi za komadom olešene društvene svojine i nekonrolisanom pomamom za njenim strvljenjem, sahranile i dovele do nivoa bestijalnog primitivluka.

U predstavi igraju: Đorđije Tatić, Katarina Krek, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković.

Scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, scenski pokret Anđelija Rondović, kostim Zoran Rakočević, tehniku svjetla i tona Radovan Drašković, a zanatske radove Miroslav Lisičić. Dizajner je Srđa Dragović, a autor fotografije Duško Miljanić.

Najčitanije