15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljanje knjige Milice Cincar Popović

Milica-Cincar-Popovic

“Gore gde pripadamo“, naziv je djela Milice Cincar Popović, koje će biti predstavljeno u petak, 29. aprila u Paviljonu Gradske muzike u Herceg Novom, sa početkom u 19 časova.

Pored autorke, o knjizi će govoriti Gordana Jočić, direktorka izdavačke kuće MediaSfera iz Beograda, a razgovor će moderirati Ksenija Matović, novinarka i organizatorka programa.

Zbirka priča “Gore, gde pripadamo” sadrži hermetičke obrade tri poznate legende koje su suštinski formirale odnos prema postojanju i sistemu vrijednosti kako autorke tako i generacije koja je sazrijevala uz rokenrol. Rokenrol je muzika srčanosti, a srčanost je ono što odlikuje junaka, što ga čini sposobnim za ljubav koja će ga uzdići. To poručuju i tri legende: „Mač svršenog viteza“ (Legenda o Svetom gralu i vitezovima Okruglog stola), „Princ Kraljevstva sjajne zvezde” (Priča o povratku bludnog sina) i „Tajna većnog života” (Legenda o Psihi i Erosu), koje je u knjizi „Gore, gde pripadamo“ obradila  Cincar-Popović. Knjiga je dobila naslov je po pjesmi  Džoa Kokera iz kultnog filma „Oficir i džentlmen“.

Milica Cincar-Popović (13. jun 1964, Beograd), srpska književnica, pripovjedač (storyteller), prevodilac, urednik. Do 2014. godine objavljivala pod imenom Milica Krković.

Još kao student zainteresovala se za hermetičku filozofiju i ranohrišćansku misao, objavljuje tekstove na srpskom i engleskom jeziku na ove teme, zahavljujući čemu je postala prvi srpski autor, ali prvi i jedini na Balkanu čiji je tekst uvršćen u katalog naveće hermetičke biblioteke na svijetu Bibliotheca philosophica hermetica iz Amsterdama, pod imenom Milica Krković.

Njen roman „Mala knjiga o početku“ preveden je na engleski i objavljen u Njujorku 2009. godine. Roman „Kako ugristi vampira“ Milice Cincar-Popović („Metaphysica“, Beograd, 2014) nastao je upravo iz njenog proučavanja hermetizma i slobodnog zidarstva.

Usmenim pripovijedanjem počela je da se bavi 2010. godine, najprije u tadašnjem beogradskom kafeu-knjižari „Everest“, a potom, sa književnicom Zoricom Kuburović, u knjižari-kafeu „Delfi. Godine 2013, Milica je osnovala BG Storytelling Club „Reč i glas“ koji vodi i organzuje zajedno sa književnicom Tamarom Lujak.Kolumnista je portala MediaSfera.rs.

Program je podržala Opština Herceg Novi, Turistička organizacija grada i hotel Play.

Najčitanije