8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovnik – Kongres Sindikata pomoraca o administrativnim i zdravstvenim problemima

Dubrovnik
Dubrovnik – foto Boka News

Sedmi Kongres Sindikata pomoraca Hrvatske otvoren je u srijedu u Dubrovniku, a oko 120 sudionika raspravlja o administrativnim problemima pomoraca te zdravstvenim problemima vezanim uz stres.

Osim izvješća o radu te prijedloga izmjena i dopuna Statuta, bit će održani i izbori za sva tijela Sindikata te izbori za glavnog tajnika SPH, a dogovorit će se ciljevi rada za buduće mandatno razdoblje.

Glavni tajnik SPH Neven Melvan istaknuo je tom prilikom kako pomorci čine iznimno bitan dio pomorske industrije.

„Ponekad u skladu, a ponekad i u neskladu s brodarima, posrednicima, predstavnicima ministarstva, agencijama, lučkim vlastima i svima onima koji s morem i od mora žive. U Hrvatskoj smo shvatili i prihvatili da su uvažavanje i dijalog  jedini način da opstanemo. Nazočnost svih socijalnih partnera danas ovdje jest potvrda da težimo zajedničkom cilju – jačanju hrvatske pomorske industrije na dobrobit svih nas“, poručio je Melvan.

Dodao je kako su hrvatski pomorci brend u svijetu, jer su kvalitetni, uvaženi i traženi te su spona koja Hrvatsku čini velesilom u pomorskoj industriji.

„Suštinski ružna konstatacija da su hrvatski pomorci najbolji izvozni proizvod, jer ljudi nisu roba, je ipak istinita jer ukazuje na njihovu vrhunsku sposobnost. Težnja da svi hrvatski pomorci plove na hrvatskoj floti, pod hrvatskom zastavom, iako neostvariva, je ipak pozitivna jer iskazuje volju i želju da hrvatska pomorska industrija dostigne veličinu i kvalitetu hrvatskih pomoraca“, rekao je Melvan.

Napomenuo je kako je pandemija pokazala koliko je svijet pa tako i pomorska grana industrije nepredvidljiva i nesigurna.

„Ne postoji ‘Big master plan’, ne postoji velika šestorka ili sedmorka koja upravlja svijetom i ima odgovore na sva pitanja. Upoznali smo period straha i kaosa u kojem smo se svi mi snalazili kako smo znali i umjeli. Ali  to je ujedno bio trenutak dokazivanja snage i veličine središnjica kojima pripadamo. ITF, ETF i Nautilus Federacija su dokazali da su skovani od posebnog materijala. Svaka od nabrojenih središnjica je u svom segmentu odradila maksimum“, naglasio je Melvan.

Poručio je kako su neke kompanije pokazale svoje ljudsko lice i izniman trud, a neke su nažalost iskoristile priliku da zarade na smanjenju troškova smjene pomoraca i nisu se previše trudile u kompliciranim procedurama.

„Srećom, hrvatski brodari su ipak bili u prvoj grupi i danas, s vremenskim odmakom, mogu kazati da su ljudski i profesionalno odradili ono što im je takav trenutak donio u zadatak“, rekao je Melvan.

Najčitanije