8 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen 31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival

Sa pressa

31. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival održaće se u periodu od 1. do 7. avgusta, na više lokacija u gradu, čulo se danas na press konferenciji u Herceg Novom.

Festival otvara regionalna premijera filma Muškarci koji ne plaču, koji je nedavno nagrađen na festivalu u Karlovim Varima.

Selektor igranog programa je reditelj  Ivan Marinović. Selektor studentskih filmova je Dušan Kasalica. U dokumentarnoj kategoriji selektor je reditelj prof. Vladimir Perović. Programska direktorica festivala je asistentica na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Novljanka Jelena Mišeljić, izvršni producent Zoran Živković.

Festival će koštati 170 hiljada eura, od čega su 60% sredstva Ministarstva kulture, a 40% Opštine i TO Herceg Novi.

Na press konferenciji su govorili  ministar kulture prof. mr Janko Ljumović, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, selektor dugometražnih igranih filmova Ivan Marinović, programska direktorica Jelena Mišeljić, izvršni producent Zoran Živković i direktor izvršnog producenta „Herceg festa“ Stevan Koprivica.

Sa pressa

Kako se najavljeno od ove godine grad će više živjeti sa festivalom i sve će biti u znaku festivala. Filmovi će se prikazivati na Kanli kuli, Forte Mare, na trgu ispred crkve Svetog Jeronima, u Dvorani Park, gdje će biti organizovane dnevne reprize. Novost je i da će biti vraćena nagrada publike. Cijena karata je dva eura, odnosno tri eura za dvije projekcije.

“Hercegnovski filmski festival ove godine ima novi Savjet festivala, sastavljen u koordinaciji grada Herceg Novog i Ministarstva  kulture Crne Gore. Novljanin Ivan Marinovića je novi selektor, nova je i izvršna direktorica Jelena Mišeljić” kazao je između ostalog na press konferenciji, direktor Herceg festa Stevan Koprivica.

“Ovo je godina početka transformacije crnogorske kinematografije, koju označavaju početak rada Filmskog centra Crne Gore, kao i niz pokrenutih mehanizama, poput podsticajnih mjera za inostrane producente, koji otvaraju nove horizonte integracije i promocije naše kinematografije. Montenegro film festival manifestacija je od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, festivala sa tradicijom koja je grad Herceg Novi i sve ono što on nosi u svojoj slojevitoj kulturološkoj i civilizacijskoj ravni, činio mjestom susreta sa tako važnim medijem kao što je film” – kazao je ministar kulture Janko Ljumović.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istako je da je Festival jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Herceg Novom, koja ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a po kojoj je grad prepoznat izvan granica naše države.

“I nakon 31. godine od osnivanja, festival nastoji da ostane svjež, uvjek nov, otvoren za nove ideje i transformacije, a opet nastavlja tradiciju njegovanja, podsticanja i promovisanja umjetnika sa naših prostora” – zaključio je Katić.

Sa pressa

Selektor dugometražnih igranih filmova je reditelj Novljanin Ivan Marinović, najavio je da je glavna promjena za izdanje 2017. je razvrstavanje programa u tri selekcije: zvanična takmičarska selekcija, selekcija “Kino Orjen” i selekcija “Kino Evropa”. Glavne lokacije za prikazivanje su Kanli Kula i Forte Mare.

Važno je napomenuti da se ove godine prekida tradicija podjele selekcija prema lokacijama, te da će se same lokacije programirati prema procjeni broja publike za određene filmove.

U programu dugometražnog filma su i dvije svjetske premijere domaćih filmova – The Books of Knjige: Slučajevi pravde i Iskra, Gojka Berkuljana.

Zvanična takmičarska selekcija

Zvanična takmičarska selekcija predstavlja odabir najuspješnijih filmova iz regiona, koji su izuzetnog umjetničkog kvaliteta sa već potvrđenim uspjehom.

Svi filmovi u Zvaničnoj takmičarskoj selekciji će biti premijerno prikazani u Crnoj Gori i biće dodijeljene tradicionalne nagrade Festivala.

  1. Muškarci koji ne plaču // Bosna i Hercegovina // Alen Drljević // regionalna premijera
  2. Fikser // Rumunija// Adrian Sitaru // crnogorska premijera
  3. Napolju // Slovačka, Mađarska // Gyorgy Kristof // crnogorska premijera
  4. Rekvijem za gospođu J // Srbija // Bojan Vuletić // crnogorska premijera
  5. Ne gledaj mi u pijat // Hrvatska // Hana Jušić // crnogorska premijera
  6. Slava // Bugarska // Kristina Grozeva, Petar Valchanov // crnogorska premijera
  7. Topotni udar // Grčka // Argyris Papadimitropoulos // crnogorska premijera
  8. Kada dan nije imao ime // Makedonija // Teona Strugar Mitevska // crnogorska premijera

Selekcija “Kino Orjen”

Kino Orjen je takmičarska selekcija za filmove prostora bivše SFRJ koji su napravili najzanimljivije stilske i žanrovske iskorake. Filmovi u selekciji “Kino Orjen” takmičiće se za nagradu “Živko Nikolić” i Specijalno priznanje, koje će dodijeliti tročlani žiri. Takođe, za konkurenciju “Kino Orjen” dodjeljuje se nagrada publike. Sve ovo govori u prilog tome da “Kino Orjen” treba da ima perspektivu ozbiljne i autentične selekcije, sa posebnim akcentom na crnogorske premijere.

Jedan film je van konkurencije: Igla ispod praga /Ivan Marinović, Crna Gora

Ove godine se uvode reprizne projekcije filmova u Dvorani Park – Velika sala je namijenjena dugometražnim, a Mala sala dokumentarnim i studentskim filmovima.

Sa pressa

Selekcija dokumentarnog filma

Selektor je reditelj prof. Vladimir Perović

Program ima 30 filmova. Kako ima i koprodukcija, predstavljeno je više država: 32,  sa svih kontinenata. I reditelji nekad rade u ko-režiji, pa ih ima 33.

Crnu Goru predstavlja Danilo Marunović sa filmom o slikaru Dimitriju Popoviću, „Preludijum za snajper“.

Selekcija studentskog filma

Selektor studentskih filmova je reditelj Dušan Kasalica.

Takmičarski program počinje 3. avgusta i traje do 6. avgusta. Tokom 4 takmičarske večeri prikazaće se 17 studentskih filmova iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Srbije, Rumunije, Slovenije, Grčke, Izraela. U selekciji su i filmovi koji su već prikazani na značajnim festivalima kratkog filma – Berlin, Drama film festival, Clermont Ferand, itd. Trajanje bloka će biti izmedju 60 i 90 min. Prije projekcije će se kratko predstaviti filmovi i autori filmova. Nakon projekcije će se organizovati Q&A sa studentima.

Glavna lokacija za prikazivanje filmova je Amfiteatar Dvorane Park i Mala sala u Dvorani Park za reprizne projekcije.

 

Najčitanije