22 C
Kotor

Slušaj online radio

“Božji dar”- dr Andrije Petkovića, knjigom otrgao od zaborava lik i djelo svoga djeda

“Božji dar”- dr Andrije Petkovića, knjigom otrgao od zaborava lik i djelo svoga djeda
A. Petković – foto Radio Tivat

“Božji dar” autora dr. Andrije Petkovića, naziv je knjige koja je u subotu predstavljena u Tivtu. Knjiga donosi crtice iz bogatog iskustva autorovog pokojnog djeda, Božidara Dara Petkovića, društveno-političkog radnika i dugogodišnjeg predsjednika Skupštine opštine Tivat.

Kroz lična i porodična sjećanja, te brojne anegdote, Andrija je ovom knjigom spasio od zaborava osebujan lik i djelo svoga djeda, za čijeg je rukovođenja gradom od 1954. do 1965.godine Tivat dobio neke od najznačajnijih infrastrukturnih i drugih objekata, poput aerodroma, dijela trase Jadranske magistrale, Hotela Mimoza, turističkog naselja Sveti Marko.

“Aktivan na društveno-političkoj sceni ne samo našeg grada, već i Crne Gore i bivše Jugoslavije, Daro je imao prilike da se druži sa brojnim znamenitim ličnostima svoga vremena, od Blaža Jovanovića i Veljka Vlahovića, preko samog Josipa Broza Tita, pa do velikog Vili Branta, koji je dolazio u Tivat kako bi sa njim odlazio na ribanje. Osnivač je tivatske podružnice Bokeljske mornarice Kotor, inicijator osnivanja nekoliko sportskih društava, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti ovoga grada” – kazao je Petković.

Sve je ovo i mnogo drugih detalja Andrija sabrao među koricama “Božjeg dara”, donoseći vlastita sjećanja, svjedočenja članova porodice, sugrađana koji su imali priliku da se druže i sarađuju sa Darom, ali i anegdota koje se prepričavaju generacijama.

Sa promocije – foto Radio Tivat

Na sinoćnjoj promociji, knjigu i autora predstavila je novinarka Sonja Štilet, koja je čitala odlomke. O njenom nastanku, tome što ga je motivisalo i s kolikom je ljubavlju bilježio crtice iz života svoga djeda govorio je dr. Andrija Petković, a o Darovoj ulozi u formiranju Bokeljske mornarice Kotor- Podružnica Tivat prisutne je podsjetio ili upoznao prvi major, Gracija Abović. U muzičkom dijelu programa nastupila je Klapa Jadran.

Dr Andrija Petković je na predstavljanju knjige istakao da njen sadržaj do sada nije bio dostupan nikome sem njegovom ocu Zlatku, koji je nakon čitanja čestitao autoru i poručio mu da je uspio da oživi djeda, što je za Andriju, kako je naglasio sinoć, najveće moguće priznanje da je uspio u namjeri da Daru daruje omaž kakav mirita.

Izdavač knjige je sam autor. Dizajn potpisuje Lara Kružić, studentkinja grafičkog dizajna i praunuka Dara Petkovića, a štampana je u saradnji sa štamparijom Birokonto Igalo. Kako je istakao autor, kompletan prihod od prodaje knjige biće doniran našoj sugrađanki, Tini Sindik.

Najčitanije