20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavljen Kotorski zbornik, časopis za promociju kulturne, povijesne i prirodne baštine Boke Kotorske

Kotorski zbornik

Prvi broj novog naučno stručnog časopisa Kotorski zbornik u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj predstvljen je u utorak u crkvi sv. Duha u Kotoru.

U prvom broju obrađene su teme iz povijesti, kulturne povijesti, duhovnog  i materijalnog kulturnog  nasljeđa Boke Kotorske, sa naglaskom na svjedočanstva kulturnog  i vjerskog identitet Hrvata iz Boke.

Prvi broj Kotorskog  zbornika u povodu 10. godišnjice smrti posvećen je sjećanju na istaknutog naučnika dr Miloša Miloševića (1920.–2012.).

Kotorski zbornik

“Na istom zadatku između korica ovog časopisa našli su se autori iz Hrvatske i Crne Gore, stručnjaci iz raznih oblasti, kao što je graditeljstvo, slikarstvo, književno nasleđe, duhovna baština, tradicijska kultura, da jezikom povjesnih činjenica otkrivaju i tumače kompleksne tokove prošlosti Boke Kotorske, da objedine i približe do sada nepoznate ili malo poznate teme i da se otkriju neke zanemarene ili namjerno skriveni tragovi hrvatskog kulturnog identiteta u Boki kotorskoj“ – kazala je Marija Mihaliček predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj i urednica časopisa.

Kotorski zbornik

„U časopisu je objavljeno 25 stručnih radova. Svi objavljeni radovi govore o idenitetu, identitetu prostora, književnom, društvenom, jezičnom…“ – istakla je Slavica Stojan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i članica Glavnog odbora Matice hrvatske.

Radove  iz  Kotorskog zbornika su predstavile, Vesna Čučić i  Jasminka Grgurević, a Slavko Dabinović je pročitao obraćanje Lovorke Čoralić, članice redakcije. Književno veče je moderirala Jasmina bajo.

U prvom broju časopisa nalaze se naučni radovai i prilozi  istraživača iz Hrvatske: Vesne Čučić, Lovorke Čoralić, Grozdane Franov Živković, Marija Katića, Željka Brguljana, Stjepana Sučića i Stanislave Stojan.

Kotorski zbornik

U časopisu su zastupljeni autori iz Crne Gore: pok. Anita Mažibradić,  Zorica Čubrović, Robert Tonsati, Tatjana Koprivica, Jasminka Grgurević, Marija Starčević,  Ana Vuksanović, Jasmina Bajo,  Željko Starčević i Marija Mihaliček. U časopisu su objavljena dva prozna teksta: Domagoja Vidovića i Dubravke Jovanović.

U dijelu koji je rezerviran za osvrte na knjige,  Miroslav Martinjak piše o Muljanskom kantualu, a Boris Ilijanić o  monografiji Arhitekta Josip Slade Šilović, autora Slobodana Mitrovića.  O zbirci   poezije: Dvije trećine Adrijana Vuksanovića piše Vladimir Lončarević, a o zbirci Crta na Dlanu Vande Babić –  Pavle Goranović.

U muzičkom dijelu programa nastuplie su flautistkinje Pina Bubanja i Bruna Matijević.

Kotorski zbornik je štampan finansijskom potporom Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Matice hrvatske iz Zagreba.

Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj  ove godine obilježava petu obljetnicu postojanja i svojim brojnim aktivnostima zavrijedio je pažnju domaće i hrvatske javnosti, čulo se večeras u Kotoru.

 

Najčitanije