8.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Iz štampe izašao Kotorski zbornik u izdanju Matice hrvatske u Boki

KOTORSKI ZBORNIK naslovnica

U izdanju Ogranaka Matice hrvatske u Boki kotorskoj izašao je KOTORSKI ZBORNIK, časopis za promociju kulturne, povijesne i prirodne baštine Boke kotorske.

U prvom broju za 2022.godinu obrađene su teme iz povijesti, kulturne povijesti, duhovnog i materijalnog kulturnog nasljeđa Boke kotorske, sa naglaskom na teme koje svjedoče kulturni i vjerski idrntitet Hrvata iz Boke kotorske.

Objavljeni su znanstveni radovai i prilozi autora iz Hrvatske: Vesne Čučić, Lovorke Čoralić, Grozdane Franov Živković, Marija Katića, Željka Brguljana, Stjepana Sučića i Stanislave Stojan.

U časopisu su zastupljeni autori iz Crne Gore: pok.Anita Mažibradić, Zorica Čubrović, Robert Tonsati, Tatjana Koprivica, Jasminka Grgurević, Marija Starčević, Ana Vuksanović, Jasmina Bajo, Željko Starčević i Marija Mihaliček..

U časopisu su objavljena dva prozna teksta: Domagoja Vidovića i Dubravke Jovanović.

U dijelu koji je rezerviran za osvrte na knjige, Miroslav Martinjak piše o Muljanskom kantualu, a Boris Ilijanić o monografiji Arhitekta Josip Slade Šilović, autora Slobodana Mitrovića. Tu su i dva osvrta na zbirke poezije Dvije trećine Adrijana Vuksanovića iz pera Vladimira Lončarevića i knjiga Vande Babić Galić Crta na Dlanu Pavla Goranovića.

Prvi broj Kotorskog zbornika je, u povodu 10.godišnjice smrti, posvećen sjećanju na istaknutog znanstvenika Miloša Miloševića (1920.–2012.) u čijoj ličnosti i radu, suradnici Kotorskog Zbornika imaju istinski uzor.  Časopis OMH u Boki kotorskoj Kotorski zbornik je tiskan finansijskom potporom Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan R.Hrvatske.

Najčitanije