11.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba posjetili Kotor

Predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba posjetili Kotor – foto Boka News

Predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, u petak su posjetili Kotor gdje su se sastali i razgovarali sa predstavnicima Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

U ime domaćina, sastanku su prisustvovali, organizator susreta i prvi predsjednik HGD CG Tripo Schubert, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, zastupnik HGI-a u Parlamnetu Crne Gore Adrijan Vuksanović i urednica časopisa Hrvatski glasnik, Tijan Petrović.

Predstavljajući se i govoreći o poziciji manjina u glavnom gradu Hrvatske, predsjednik Koordinacije Dušan Mišković istaknuo je kako je odnos Grada Zagreba kada su u pitanju nacionalne manjine više nego zadovoljavajući, te dodao kako je riječ o nekoj vrsti partnerske suradnje. Koordinaciju čini 18 članova, devet predstavnika vijeća i devet predstavnika nacionalnih manjina. U Zagrebu živi više od 45 hiljada pripadnika nacionalnih manjina, a od 22 registrovane manjine njih 19 bira predstavnike na izborima, istaknuo je predsjednik Mišković.

Predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba posjetili Kotor – foto Boka News

On je podsjetio da u sklopu programa članovi Koordinacije obilaze županije po Hrvatskoj kako bi razmijenili iskustva s predstavnicima vlasti i nacionalnih manjina da se razmotre mogućnosti daljnje saradnje, ali da su odlučili posjetiti i Crnu Goru sa kojom Hrvatska ima odlične diplomatske odnose, u sklopu novog projekta koji podržava EU.

„Crnogorci iz Hrvatske i Hrvati iz Crne Gore imaju suradnju iz 2002. godine i predstavljau primjer kako treba surađivati predstavnici nacionalnih manjina susjednih država, koje nastoje održati aktivnu politiku i dobrosusjedske odnose“ kazao je predsjednik nacionane manjine Crnogoraca u Zagrebu Danilo Ivezić.

Predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba posjetili Kotor –  foto Boka News

O položaju Hrvatske nacionalnim manjine u Crnoj Gori goste je upoznao predsednik HNV Zvonimir Deković koji je istakao značaj potpisivanja bilaterarnog sporazuma o Zaštiti prava pripadnika Hrvatske i Crnogorske manjine između Crne Gore i Hrvatske.

On je istakao da Hrvati u CG u aktuelnoj vlasti imaju zastupnika u Parlamentu, ministricu u Vladi CG, zamjenicu Ministra za ljudska i manjiska prava, kao i brojne funkcije na nižim nivoima.

Zastupnik jedine poltičke stranke stranke Hrvata u CG, HGI-a u Parlamentu Crne Gore Adrijan Vuksanović istakao je da je stranka od osnivanja 2002.godine, u svojim programskim načelima odlučila da će se zalagati za samostalnost Crne Gore koja je izglasana na referendumu 2006. godine, ulazak u NATO i u EU.

Predstavnici Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagreba posjetili Kotor – foto Boka News

„Nakon procesa, razgovora, u UNESCO- voj nominacionoj listi zajedno sa predstavnicima države Crne Gore poslai smo definiciju u kojoj se kaže da je Bokeljska mornarica kulturno dobro Crne Gore u čijem su stvaranju i očuvanju dominantno doprinjeli katolici Hrvati, a zatim Crnogorci i drugi. Da bi bili povjesno pošteni rekli smo da smo da su doprinjeli Crnogorci i drugi. Ono što je na čast Crnoj Gori je što je priznala da su Hrvati ti koji su dominantno stvorili to duhovno blago…“ – zaključio je Vuksanović.

Predstavnici nacionalnih manjina iz Grada Zagreba i Crne Gore na sastanku su razmjenili iskustva o ostvarivanju prava i programa kao i djelatnosti rada nacionalnih manjina, na temelju mogućnosti i zakona.

Najčitanije