21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstavnici Morskog dobra posjetili IBM – razgovarali o problematici „prihranjivanja“ plaža

Predstavnici MD posjetili IBM

Direktor JP Morsko dobro Mladen Mikijelj izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Institutom za biologiju mora prilikom današnje posjete ovoj ustanovi koja ima veliki značaj kako za grad Kotor, tako i za cijelu Crnu Goru.

„Sama činjenica da Institut postoji 60 godina i uvažavajući činjenicu o izuzetnom doprinosu našem Akvatoriju, imamo dodatnu obavezu da maksimalno pomognemo u radu Instituta. Želimo da izrazimo spremnost da sudjelujemo u svim daljim projektima koji su od značaja za našu obalu, kao i u izradama elaborata“ – kazao je Mikijelj.

Na sastanku sa ruvodstvom Instituta razgovarano je o aktuelnim i budućim projektima, kao i problematici „prihranjivanja“ plaža i analizi kvaliteta morske vode na kupalištima.

Direktor Instituta za biologiju mora dr Aleksandar Joksimović zahvalio se na posjeti i izrazio spremnost da se u narednom periodu intezivira saradnja sa Javnim preduzećem. U okviru zajedničkog GEF projekta “Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore” Platamuni su proglašeni za prvo morsko zaštićeno područje.

“U narednom periodu očekujemo proglašenje još dvije zaštićene morske zone „Katič“ i „Stari Ulcinj“ kao i vrulje za koje je u toku procedura za stavljanje pod preventivnu zaštitu, čime ćemo obezbjediti opstanak zaštićenih vrsta i staništa, kao i bolji oporavak ribljih populacija”, kazao je Joksimović.

IBMK – Foto Boka News

Rukovodilac Centra za zaštitu biodiverziteta Jadrana – Akvarijum Boka, Mirko Đurović upoznao je prisutne o završenom projektu “Akvarijum Boka”. Naime, značajan projekat prvog crnogorskog akvarijuma „Bokaakvarijum- Centar za zaštitu biodiverziteta Jadrana“ realizovan je zahvaljujući bespovratnim sredstvima ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu u iznosu od 750 hiljada eura i tadašnjeg Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koje je iz kredita Svjetske banke za realizaciju Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS II) izdvojilo 370 hiljada eura.

Osim direktora Mladena Mikijelja, u delegaciji koja je posjetila Institut bili su predsjednik Upravnog odbora JP Morsko dobro Blažo Rađenović i  saradnica službe za luke Slađana Radoman.

Najčitanije