20 C
Kotor

Slušaj online radio

Prefarbana spomen ploča na ulazu u Stari grad – Carević: Sramno, vratićemo je u prvobitno stanje

Marko Carević

Spomen ploča na ulazu u Stari grad Budva prefarbana je. Na tabli koja je iznad glavnih vrata u Stari grad piše “na uspomenu dolaska hrabre pobjednonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjda oslobodi Budvu, na Mitrovdan 8. novembra 1918.”

“Farbanje spomen table na zidinama Starog grada posvećenu Srpskoj vojsci koja je oslobodila Budvu u Velikom ratu je sraman čin pojedinaca zadojenih mržnjom i lažnom istorijom. Oni koji su sebi dozvolili ovakvu drskost i bezobrazluk ne smiju proći nekažnjeno. Koliko god njima tabla smetala ona je dio istorije ovog grada i van pameti je da pojedinci na svoju ruku prekrajaju ono što se tada dogodilo. Očigledno da poražene ideologije ne žele da prihvate realnost pa na sve moguće načine pokušavaju da se podgrijavanjem sukoba i svađa vrate na političku scenu sa koje polako nestaju”, kazao je predsjednik opštine Budva Marko Bato Carević.

Opština Budva će, ističe, spomen tablu vratiti u prvobitno stanje, a u saradnji sa Upravom policije će uraditi sve da vinovnike pronađu i procesuiraju.

“Mi treba da se okrenemo budućnosti a prošlost da ostavimo na miru. Nevjerovatno je da se i u XXI vijeku ovakve stvari dešavaju”, navodi Carević.

Podsjećamo, prošle godine građani su protestovali kod spomen ploče na budvanskim bedemina, nakon što je bivši ambasador Srbije Vladimir Božović najavio polaganje vijenca na “spomen ploču srpskim oslobodiocima”.

Najčitanije