29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Premijera predstave “MIRANDOLINA”

MIRANDOLINA

Nova produkcija Centra za kulturu Tivat pozorišna predstava “Mirandolina”, koju je po motivima Karla Goldonija i Petera Turinija režirala i adaptirala Tatjana Mandić Rigonat, premijerno će biti izvedena u ponedjeljak 01. jula – 21.30h na Ljetnjoj pozornici Tivat, dok je repriza zakazana za 02. jul – 21.30h na istoj sceni.

Riječ rediteljke:

“Mirandolina! Kakva Žena!

Krčmarica Mirandolina jedan je od najčuvenijih ženskih likova u istoriji pozorišta. Ona slavi autentičnu snagu Žene, njenu inteligenciju, mudrost, Eros života, kreativnost, žudnju za nezavisnošču i slobodom. U njoj iskonska snaga Žene nalazi svoj uzbudljiv i duhovit oblik. Karlo Goldoni napisao je komediju Krčmarica 1751. godine, a prvi put je odigrana 1753. u Veneciji. Mirandolina od tada živi na pozorišnim scenama, nadigrava se sa muškarcima i Vitezom Ripafratom-ženomrscem, bori za dostojanstvo, i svoje i svog pola. Ona je feministkinja iz 18. vijeka. U muškim fantazijama je Đavolica, Venera, Padrona, Bludnica, Kurva, Svetica, Čarobnica. Ona je Sirena koja začarava muškarce i oduzima im razum. Opasna žena. Bilo da je zamišljaju kao Sirenu ili pin up, u bilo kom vizuelnom obliku ona je simbol samosvjesne, buntovne žene. U sebi baštini iskustvo i taktike iz raznih vremena kojima su žene  zavodile muškarce i ratovale s njima u bespoštednoj borbi polova.

Kakva je Mirandolinina sudbina u svijetu kojim vlada Mamon, novac i pohlepa? Da li su sloboda i nezavisnost mogući, ili su samo velike  iluzije? Šta je s ljubavlju? Kakav je odnos između ljubavi i novca, Erosa i Mamona? Za Bodrijara, umjetnost je čin zavođenja. Mirandolina će nam pričati priču o sebi, kao umjetnica  koja u pozorištu igra svoj život, konstruiše i dekonstruiše narativ o ženi koja iznad svega cijeni sopstvenu  slobodu.”

Dramsku i jezičku adaptaciju teksta, i izbor muzike potpisuje Tatjana Mandić Rigonat, kostimografiju Stefan Savković, scenografiju Vesna Popović. Kompozitorka je Irena Dragović, koreografkinja Slavka Nelević, dok je za video zadužena Jelena Tvrdišić.
Dizajn svjetla potpisuje Radomir Stamenković, a fotografiju Duško Miljanić.

U predstavi igraju: Katarina Marković – Mirandolina, Vučić Perović – Vitez od Rippafratta, Lazar Dragojević – Fabrizio, Goran Slavić – Markiz di Albafiorita, Goran Vujović – Grof di Forlinpopoli,  Lara Dragović – Dejanira,  Julija Milačić Petrović Njegoš – Ortensia.

Kupovina ulaznica moguća je na blagajni Centra za kulturu Tivat od 10:00 – 14:00h i na blagajni Ljetnje pozornice od 19.00h – 22.00h.

Informacije na broj +382 69 342 799.

Najčitanije