19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo filmski producent, dvostruki oskarovac Branko Lustig

In memoriam Lustig

Istaknuti filmski producent i dvostruki dobitnik Oscara Branko Lustig preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 87. godini. Oscara je dobio za filmove “Schihdlerova lista” Stevena Spielberga (1993.) i “Gladijator” Ridleya Scotta (2000.), za koje je nagrađen i Zlatnim globusom.

Branko Lustig rodio se u Osijeku 10. lipnja 1932. a kao Židov bio je odveden u nacističke konclogore Auschwitz i Bergen Belsen.

Njegovo životno iskustvo iz Holokausta ugrađeno je u Spielbergovu “Schindlerovu listu”.

Po završetku rata studirao je na zagrebačkoj Akademiji za kazalište i film, i rano se angažirao u filmskoj industriji – prvo kao organizator snimanja, potom kao pomoćnik redatelja, direktor filma i producent u ukupno više od 100 hrvatskih, koprodukcijskih i stranih filmova.

Među filmovima na kojima je radio ističu se “Limeni bubanj”, V. Schlöndorffa iz 1979. i “Sofijin izbor”, A. J. Pakule iz 1982.godine.

Nakon rada na seriji “Vjetrovi rata” (1983.) odlazi u Sjedinjene Države gdje za televizijsku seriju “Ratovi za drogu: priča Camarena” (1990.) dobio nagradu Emmy.

Prije deset godina Lustig se vratio u Hrvatsku gdje je inicirao i vodio Festival tolerancije – Festival židovskog filma i osobno se angažirao u edukaciji o Holokaustu i toleranciji.

Godine 2019. proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je, kako stoji u obrazloženju, trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb.

“Moj broj je A3317. Dalek je put od Auschwitza do ove pozornice. Umirući su mi ostavili u amanet da – ako preživim – pričam kako je bilo”, rekao je Lustig kada je kao najbolji producent nagrađen Oscarom za Schindlerovu listu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izrazila je sućut obitelji preminuloga filmskoga producenta, dodavši da je bio veliko ime u hrvatskoj i međunarodnoj kinematografiji, dobitnik Oscara, ali i puno više od toga.

„Imao je veliku ulogu u društvu zadnjih godina. Promovirao je kulturu sjećanja, pokrenuo Festival židovskog filma i Festival tolerancije i svjedočio je svojim životom o tome kako se ti strašni zločini koje je preživio ne smiju zaboraviti, ali je slao poruku uključivosti, tolerancije i ono što je uvijek govorio – da je oprostio ali da nije zaboravio. Tako da je njegova uloga u hrvatskom društvo velika, a njegov gubitak još i veći,“ kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Najčitanije