19.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preminuo sociolog Ratko Božović

Ratko Božović – Foto: Printscreen/B92

Univerzitetski profesor, sociolog kulture i književnik Radoslav Ratko Božović preminuo je u Beogradu u 90. godini.

Rođen je 1934. godine u Banjaluci. Gimnaziju je završio u Nikšiću, a Filozofski fakultet u Beogradu, gde je kasnije magistrirao i doktorirao.

Bio je rukovodilac smera “Sociologija kulture i kulturna politika” na postdiplomskim studijama Fakulteta političkih nauka.

Predavao je i na Fakultetu dramskih umetnosti, Fakultetu likovnih umetnosti, Filološkom fakultetu i Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Bio je profesor i na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici, kao i na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Nikšiću.

Radio je kao jugoslovenski dopisnik francuskog časopisa za svetsku politiku “Démocratie Nouvelle” (Nova demokratija) i urednik edicije “Kultura i društvo” i biblioteke “Poenta”.

Autor je oko 300 naučnih radova, 150 stručnih radova i desetine knjiga.

Najznačajnija njegova dela su “Kultura slobodnog vremena”, “Metarmofoze igre”, “Iskušenja slobodnog vremena”, “Usud igre”, “Nedoumice oko kulture”, i drugi.

Oktobra 2023. objavio je knjigu pod naslovom “Tajne dijaloga”.

Božović je dobitnik više nagrada, među kojima su “Đorđe Fišer” 2012. godine za doprinos razvoju humora i satire, “Radoje Domanović” 2016. godine za teorijski pristup satiri, “Tipar” 2016. za životno delo za humor i satiru.

Dobitnik je i zvanja Vitez poziva 2021, koji dodeljuje Liga eksperata.

Najčitanije