20 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke Knjižare So …

Pečat knjižara SO

S vremena na vrijeme valja kazati i po koju riječ o tome kakva je razlika između konfekcijskog knjižarstva i rafiniranog, budući da sve manje razmišljamo o tome – ako uopšte razmišljamo – da li klasično knjižarstvo treba da postoji uopšte, s obzirom da nas jeftine knjige zapljuskuju naslovnicama dok na kiosku kupujemo novine ili papirne maramice, ili u samoposluzi jeftinu knjigu s viršlama.

Rafinirano knjižarstvo nudi nam prije svega edukovane poznavaoce knjiga kao vodiče kroz hiperinflatornu prašumu stalno novih naslova.

I baš kao što nam pisani i elektronski mediji poturaju televizijske i informativne iznutrice od kvaliteta, tako nam ih poturaju – u formi knjige – kiosci i samoposluge.

Samo školovan, načitan i posvećen knjižar može – kao specijalist – da da Preporuku za čitanje naredne sedmice a da ta preporuka ne zazvuči kao fraza ili jeftina reklama. Knjižara-specijalistu valja zamisliti kao neku vrstu travara, koji daje prstohvat ove teme, i prstohvat one – da se zadovolji duša, za razliku od travara koji shodno vlastitoj vještini kombinuje prstohvati ljekovitih trava da bi ublažio bol ili ozdravio tijelo.

Preporuke Knjižare So za čitanje:

Tiču se rijetkih, manje poznatih a vrijednih, ili potpuno nedostupnih naslova. Nedostupnih kioscima. I samoposlugama, razumije se…

Austrijska politika je knjiga koja nam na izuzetno pedantan i sistematičan način prikazuje transformacije austrijske politike. Austrijska istorija i politika neraskidivo su povezani sa republikama bivše Jugoslavije, tačnije, sa Srbijom, Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom. Razumijevanje politike ovih zemalja nije stoga moguće bez znanja o austrijskoj politici i njenim istorijskim ishodištima. Izdavač je Plejada.

Monarhija autora Lava Tihomirova bavi se principom monarhijske vlasti. Veoma studiozno, na naučnim principima, Tihomirov nas upoznaje sa porijeklom i sadržajem monarhijskog principa, podsjeća na rimsko-vizantijsku i rusku državnost dovodeći nas do monarhijske politike. Autor se takođe bavi ličnoću, individualnim slobodama i pravima unutar monarhije, ali i istorijskom sudbimom nacije. Izdavač je Ukronija.

Novi putevi svile – sadašnjost i budućnost sveta knjiga je u kojoj je autor Piter Frankopan majstorski iscrtao mapu novog svjetskog poretka. Svijet se drastično mijenja u vrijeme Bregzita i Trampa. Teme izolacije i rasparčavanja stoje u oštroj suprotnosti s učvršćivanjem veza i uspostavljanjem saradnje duž puteva svile. U ovoj proročkoj savremenoj istoriji on procjenjuje globalne odjeke neprestanog pomjeranja sjedišta moći. Ova knjiga rasvjetljava teme od kojih zavise naši životi i naša dobrobit. Izdavač je Laguna.

Kratka istorija čokolade Ivane Vasiljević i Đoka Maljenovića knjiga je koja govori o tome kako je nastala čokolada, kako je stigla u Evropu, kako su se kroz istoriju mijenjali tehnologija i proizvodi, kako su se osvajali novi prostori, kako su nastajala otkrića koja su ispunila i promijenila istoriju i svakodnevicu privatnog života. Ona nam govori o najpoznatijim vrstama čokolada, najznačajnijim proizvođačima i najboljim čokolaterijama. Pred nama je knjiga o istoriji jedne strasti, jednog ukusa i jednog umijeća. Izdavač je Arhiperlag.

Odgajati devojčice autora Stiva Bidalfa knjiga je koja ukazuje kako da se pomogne kćerci da izraste u mudru, saosjećajnu i jaku ženu. Djevojčicama je potrebno da budu jake i u ovoj toploj knjizi Bidalf povezuje najbolje znanje iz cijelog svijeta o tome kako ih odgajati. Saznaćemo o pet stadijuma djevojaštva, i o tome kako da pomognemo kćerkama da se razvijaju od najranijeg djetinjstva do zrelosti, izgrađujući njihovo samopouzdanje. U knjizi se između ostalog razmatraju – zlostavljanje, poremećaji ishrane, imidž tijela, alkohol, izlaženje na kraj sa medijima i uspješan odnos prema muškarcima. Izdavač je Mali vrt.

Žurke u našoj školi je još jedna u nizu sjajnih knjiga za mlađe čitaoce autora Roberta Takarića. Na početku ćemo vidjeti šta djevojčice i  dječaci uopšte podrazumijevaju pod pojmom žurka, a onda je pred nama cijeli spisak: od žurke za Novu godinu preko žurki za pamćenje, dosadnih žurki, žurki za štrebere i mnogih drugih. Za svaku sa pomenog spiska ova knjiga će predstavljati dragocjen vodič. Naučićemo kako bi trebalo da se ponašamo te šta nas na njima očekuje počev od onih koji su pozvani pa do toga šta sve možemo dobiti od posluženja. Izdavač je Laguna.

U nastojanju da širokoj publici prikažu vrijednosti domaće kuhinje, kulinarski majstori Milovan Mića Stojanović i Milan Stojanović u knjizi Najbolja jela Srbije izdvojili su iz srpske kulinarske riznice ono najljepše što se na tradicionalan način priprema u domaćinstvima i restoranima. U srpskoj kuhinji postoji oko 1500 zapisanih recepata za jela od kojih se većina još rado priprema. U ovoj knjizi odabrano je više od stotinu tradicionalnih srpskih jela. Sva prikazana jela pripremljena su i fotografisana specijalno za potrebe ove knjige. Izdavać je Laguna.

Najčitanije