16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO – Herceg Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, ilustrovane epske fantastike, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Deca Volge roman je Guzelj Jahine višestruke dobitnice književnih nagrada. Autorka obrađuje 20-ak godina burne ruske istorije opisujući život njemačke autonomne zajednice u stepama kraj Volge. Učitelj Jakob Bah, glavni junak romana, živi miran život na selu, sve dok ne počne da podučava Klaru. Među njima se rasplamsava zabranjena ljubav, i tu počinje nezaboravna priča o preosjetljivom, ranjivom junaku. Deca Volge je roman u čijem su prvom planu ljubav, rađanje, djeca, ali i smrt, istorija, rat. U sve ovo upleten je i magični svijet ruskih i njemačkih bajki. Izdavač je Laguna.

Ja nemam svoje ime autora Ju Hue zbirka je koja obuhvata priče nastale u drugoj polovini prošlog vijeka. Rijetki su savremeni kineski, a i svjetski pisci koji tako dosljedno i hrabro ukazuju na probleme s kojim se suočava ugroženi i marginalizovani dio društva. Ju Hua u svom stvaralaštvu preuzima imena svih onih potlačenih Kineza koji nemaju mogućnost da progovore o teškom položaju koji im je namijenio protivurječni društveni sistem, podsjećajući nas pritom da su, u stvari, istinski bezimeni svi oni koji do sopstvene sreće dolaze gazeći po dostojanstvu drugih, jer ne zaslužuju da se nazovu čovjekom. Izdavač je Geopoetika.

Okretište je knjiga u kojoj Damir Karakaš hrabro iznosi svoj osjećaj bespomoćnosti i paranoje prikazujući borbu između želje za osvetom i povratku normalnom načinu života. Riječ je o dosad najintimnijem Karakaševom djelu koje se bavi pronalaženjem mehanizama za vraćanje povjerenja u ljude uprkos teškoj psihofizičkoj traumi. Okretište je remek-djelo pisca poznatog po sažetom izrazu i predstavlja njegovu apsolutnu književnu zrelost. Izdavač je Booka.

Sadio Garavini di Turno je od rane mladosti maštao o odlasku u daleki svijet. Zvali su ga kraljem avanturista. Lolomai je njegova knjiga u kojoj nam je prenio istinite priče, priče koje kao da dolaze iz zemaljskog raja, daleko od svake civilizacije. Princeza jednog indijanskog plemena zvana Lolomai postaće mu žena. Međutim, na kraju će im di Turno donijeti prokletstvo moderne civilizacije i natjerati ih da napuste zemlju svojih predaka. Autor nam je ostavio nevjerovatno svjedočanstvo o tajnama ljudi koji nestaju a iz kojih se može naučiti više nego iz naučnih studija. Izdavač je Lom.

Igra prestola – Ilustrovano izdanje Džordža R. R. Martina donosi nam između ostalog slike u boji kao i crnobijele ilustracije. Ovi crteži udahnuli su novi život spletkama i tajnama, romantici i avanturama veličanstvene sage. Zima je, a na sjeveru živi kralj Robert. Ledenim prostranstvom u njegovo ime vlada Edvard Stark koji živi u miru i udobnosti sa suprugom, sinovima i kćerima. Još dalje, iza velikog Zida, prostire se divljina i u njoj strašna, neprirodna bića, zaboravljena tokom dugog ljeta. Niko, međutim, ne obraća pažnju na princa Visertisa koji planira da povrati svoje zakonito mjesto na tronu. Izdavač je Laguna.

Genijalne mozgalice za pametnu decu knjiga je sa zadacima i rješenjima doktora Gareta Mura. Zadaci se mogu rješavati onim redom koji djeci najviše odgovara i svakom zadatku posvetiti onoliko vremena koliko je potrebno. Nakon što se zadatak riješi odmah se može provjeriti jesmo li to uradili na dobar način. Autor preporučuje da se rješavanje zadataka počne čitanjem uputstva koje se nalazi na početku knjige jer je to vrlo važno za mozgalice koje nas očekuju, kao i da se rješenja pišu grafitnom olovkom kako bi se eventualne greške mogle obrisati. Izdavač je Laguna.

Mali umetnici nova je zabavna edicija za učenje i bojenja na kreativniji način, koja će nam istovremeno pomoći da se upoznamo sa najznačajnim slikarima. Kroz igre i zanimljivosti u njoj nas očekuju ni manje ni više nego Vinsent Van Gog, Pablo Pikaso, Leobardo da Vinči, Klod Mone, Renoar, Anri Matis, Pol Gogen i Pol Kle. Ova knjiga-slikovnica nam omogućava da završimo i obojimo ponuđeni model, da posmatrajući pažljivo sliku pogodimo koji dio platna nedostaje, da preslikamo sliku pomoću ponuđenog modela, i uz sve to, da saznamo mnoge zanimljivosti o slikaru iz određene sveske. Izdavač je Miba books.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije